Estonya Savunma Bakanı Pevkur, savunma harcamalarının artırılması gerektiğini savundu

TAKİP ET

Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur, ülke olarak savunma harcamalarını artırmaya devam edeceklerini belirterek, "Bu...

Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur, ülke olarak savunma harcamalarını artırmaya devam edeceklerini belirterek, "Bu yıl Gayrisafi Yurt içi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 2,8'ini savunma harcamalarına ayırıyoruz. Seneye bunu yüzde 3,2'ye yükseltme planımız var." dedi.

Brüksel'deki NATO karargahında toplanan NATO savunma bakanlarından Pevkur, üye ülkelere askeri savunma harcamalarını artırma çağrısında bulundu.

Ülke olarak savunma harcamalarını artırmaya devam edeceklerinin altını çizen Pevkur, "Bu yıl GSYİH'mizin yüzde 2,8'ini savunma harcamalarına ayırıyoruz. Seneye bunu yüzde 3,2'ye yükseltme planımız var." ifadesini kullandı.

Pevkur, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle Kiev'e desteğin sürmesi gerektiğini vurgulayarak, Avrupa Birliği (AB) olarak bu yıl Ukrayna'ya toplamda yaklaşık 100 milyar dolar göndermeyi hedeflediklerini söyledi.

Estonya'nın şimdiye kadar Ukrayna'ya 400 milyon avroluk destekte bulunduğunu aktaran Pevkur, "Ukrayna'nın her türlü yardıma ihtiyacı var, çünkü Kiev, bu savaşı kazanmak zorunda." değerlendirmesinde bulundu.

Pevkur, Almanya yapımı Leopard tanklarının Ukrayna'ya teslimiyle ilgili "gecikme" eleştirilerine değinerek, "Daha önce kullanılmamış bir ekipmandan söz ediyoruz. Dolayısıyla bir eğitim süreci olmak zorunda. Bu, son derece önemli. Tankları vermeden eğitimi sağlamak önemli ve Polonya, halihazırda bu eğitimlere başladı." diye konuştu.

- Finlandiya'dan 600 milyon avroluk destek

Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen'in babalık izni nedeniyle görevde olmamasından ötürü görevi üstlenen Mikko Savola da gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya destek konusunun bugün görüşülecek konuların başında geldiğini aktardı.

Savola, Ukrayna'ya gönderilecek tanklar konusunda rakam vermenin doğru olmayacağını belirterek, "Bu, bir güvenlik meselesi. Bunu açıkça söyleyemeyiz." dedi.

Ukrayna'ya şimdiye kadar 12 destek paketi gönderdiklerini aktaran Savola, "Bu paketlerin değeri yaklaşık 600 milyon avro. Şimdi 13. paketi hazırlıyoruz." sözlerini sarf etti.

Mikko Savola, Finlandiya'nın NATO'ya üyelik sürecine ilişkin soruya "Hayal kırıklığına uğramış değiliz. Sadece 6 ayda 30 ülkeden 28'inin onayını aldık. O yüzden Macaristan ile Türkiye'yi bekliyoruz ve umarım yakın zamanda kararlarını verirler." yanıtını verdi.

 Hanno Pevkur Antti Kaikkonen Estonya finlandiya NATO