Etiyopya, Arap Birliği'nin Somali'ye destek açıklamasına tepki gösterdi

TAKİP ET

Etiyopya hükümeti, Somali'den tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland ile denize erişim anlaşması...

Etiyopya hükümeti, Somali'den tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland ile denize erişim anlaşması imzalaması sonrası Arap Birliği'nin Somali'ye destek açıklamasına tepki göstererek reddettiklerini duyurdu.

Etiyopya'nın Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Mesganu Arga Moach, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, Arap Birliği'nin Somali'ye destek açıklamasına tepki gösterdi.

Arap Birliği'nin açıklamasını "kategorik olarak" reddettiklerini ifade eden Moach, bu adımın Etiyopya'nın içişlerine ve egemenliğine müdahale etme girişimi olduğunu belirtti.

Moach, "Etiyopya birçok Arap devletiyle çok güzel ikili ilişkilere sahip ancak Birlik çok az sayıda ülkenin çıkarlarına hizmet etmekte." değerlendirmesinde bulundu.

Arap Birliği, Etiyopya'nın Somali'den tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland ile imzaladığı mutabakat zaptını görüşmek üzere dün bakanlar düzeyinde toplantı düzenlemiş ve Somali'nin egemenliğine yönelik ihlalleri reddetmişti.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Etiyopya'nın Somaliland ile imzaladığı mutabakat zaptının, "Arap, Afrika ve uluslararası değişmezlere açık bir darbe ve uluslararası hukukun bariz ihlali" olduğunu söylemişti.

Somali'den 1991'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland, 1 Ocak'ta imzalanan mutabakat zaptıyla Etiyopya'ya ticari ve askeri amaçlar için kıyılarını kullanma izni vermişti.

Somaliland, nihai anlaşmanın imzalanmasıyla Etiyopya'nın kendisini tanıyacağını duyurmuştu.

Somali hükümeti, Etiyopya'nın, Somaliland'le denize erişim anlaşması yapması üzerine büyükelçisini Etiyopya'dan geri çekmişti.



Arap Birliği Somaliland