Etiyopya'da kiliselerin gösterileri yasaklandı

TAKİP ET

Etiyopya hükümeti, ülkenin en büyük kilisesi olan Ortodoks Kilisesi ve kiliseden ayrılan Oromoların, başkent Addis...

Etiyopya hükümeti, ülkenin en büyük kilisesi olan Ortodoks Kilisesi ve kiliseden ayrılan Oromoların, başkent Addis Ababa'da yapmayı planladığı gösterileri yasakladı.

Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Birimi (NISS) yaptığı açıklamada, hiçbir mitinge izin verilmeyeceğini belirterek, vatandaşların başkentteki toplanma alanlarından uzak durmasını istedi.

Etiyopya Ortodoks Kilisesi, hükümetin, ayrılan kiliseye destek olduğunu iddia ederek 12 Şubat'ta destekçilerini gösteriye çağırdı.

Kiliseden ayrılan Oromo din adamları da aynı gün için taraftarlarına toplanma çağrısı yaptı.

Kilisenin bölünmesi sonrası Oromiya'da hafta sonu şiddet olayları baş göstermiş, Etiyopya Ortodoks Kilisesi ölenler için ülke genelinde kiliselerde anma törenleri düzenlemişti.

Oromo Ortodoksa bağlı bazı din adamları, Abune Sawiros'u yeni kilisenin patriği olarak atayarak 26 ayrı piskopos görevlendirmesi yapmıştı.

- Başbakan diyalog çağrısı yaptı

Etiyopya Ortodoks Kilisesi, bölünmenin hükümetçe desteklenmesi halinde ülke çapında gösteri yapacakları tehdidinde bulunmuştu.

Başbakan Abiy Ahmed, kilisenin iç işlerine karışmayacaklarını duyurmuş, diyalog çağrısı yapmıştı.

Hristiyanlıkla 4. yüzyılın başlarında tanışan ve bu dini, ilk resmi din kabul eden devletlerden biri olan Etiyopya'da kilise toplumsal hayatta büyük öneme sahip.

Ülke nüfusunun yüzde 40'ını Ortodokslar oluştururken kilisenin sahip olduğu güç, zaman zaman siyasetçilerin eleştirilerine maruz kalıyor.

Oromolar, kilisede ibadetler ve ayinler sırasında Amharca yerine kendi dillerini kullanmak ve kültürel hegemonyadan kurtulmak istediklerini belirtiyor.

Etiyopya Kilise