Etiyopya Ortodoks Kilisesi, Oromoların ayrılığı sonrası yeniden birliği sağladı

TAKİP ET

Etiyopya'da Oromoların kendi kiliselerini kurmalarıyla bölünen Ortodoks Kilisesi, hükümetin iki grup arasında...

Etiyopya'da Oromoların kendi kiliselerini kurmalarıyla bölünen Ortodoks Kilisesi, hükümetin iki grup arasında uzlaşıyı sağlamasıyla yeniden birleşti.

Başbakan Abiy Ahmed'in öncülüğünde bir araya gelen iki taraftan din adamlarınca yapılan ortak açıklamada, kilisedeki ayinlerde Oromo dilinin kullanımının genişletilmesi için uzlaşıya varıldığı belirtildi.

Ayrılan 3 başpiskoposun yeniden kiliseye döneceği kaydedilen açıklamada, halkın yerel dilde dini öğrenmek için gösterdiği çabanın bütçe ve personel desteğiyle çözüme kavuşturulacağı aktarıldı.

Başbakan Ahmed, benzer bir barışın Tigray eyaletinde de gerçekleşmesini istediklerini söyledi.

Kilisenin bölünmesi sonrası Oromiya'da geçen haftalarda şiddet olayları baş göstermiş, Etiyopya Ortodoks Kilisesi ölenler için ülke genelinde kiliselerde anma törenleri düzenlemişti.

Oromolu bazı din adamları, Abune Sawiros'u yeni kilisenin patriği olarak atayarak 26 ayrı piskopos görevlendirmesi yapmıştı.

Hristiyanlıkla 4. yüzyılın başlarında tanışan ve bu dini, ilk resmi din kabul eden devletlerden biri olan Etiyopya'da kilise toplumsal hayatta büyük öneme sahip.

Ülke nüfusunun yüzde 40'ını Ortodokslar oluştururken kilisenin sahip olduğu güç, zaman zaman siyasetçilerin eleştirilerine maruz kalıyor.

Oromolar, kilisede ibadetler ve ayinler sırasında Amharca yerine kendi dillerini kullanmak ve kültürel hegemonyadan kurtulmak istediklerini belirtiyor.

Etiyopya Oromo ortodoks kilisesi