Fiji'de 3 parti koalisyon konusunda anlaştı

TAKİP ET

Fiji'de üç parti, koalisyon hükümeti kurma konusunda anlaşmaya vardı. Yeni Zelanda Radyosu'nun haberine göre...

Fiji'de üç parti, koalisyon hükümeti kurma konusunda anlaşmaya vardı.

Yeni Zelanda Radyosu'nun haberine göre, 14 Aralık'taki genel seçimlerden sonra Sosyal Demokrat Liberal Parti, Halkın Birliği Partisi ve Ulusal İttifak Partisi koalisyon kurma konusunda anlaşma sağladı.

Kurulacak koalisyon hükümetinde, Halkın Birliği Partisinden eski Başbakan Sitiveni Rabuka'nın tekrar başbakan olacağı belirtildi.

Fiji'de düzenlenen genel seçimde hiçbir parti hükümet kurmak için çoğunluğu elde edememişti.

Fiji'de iki eski darbe liderinin de yarıştığı, seçimin resmi olmayan sonuçlarına göre, Başbakan Frank Bainimarama'nın iktidardaki Önce Fiji Partisi, parlamentodaki 55 koltuğun 26'sını kazanmıştı.

Önce Fiji Partisi, seçimleri önde tamamlamasına rağmen hükümeti kurabilmek için gerekli 28 koltuğu elde edememişti.

Seçimlerde, eski Başbakan Sitiveni Rabuka'nın partisi Halkın Birliği 21, Ulusal İttifak Partisi 5, Sosyal Demokrat Liberal Parti 3 koltuk sahibi olmuştu.

- Darbeci başbakanların yarışı

Fiji'de Haziran 2021'de alınan kararla parlamentodaki koltuk sayısı 51'den 55'e yükseltilmişti.

Bu genel seçimde, parlamentodaki 55 koltuk için darbeyle yönetime gelen 68 yaşındaki Başbakan Frank Bainimarama ve 74 yaşındaki eski Başbakan Sitiveni Rabuka'nın da aralarında bulunduğu 342 aday yarışmıştı.

Ülkede, 2006'da yapılan darbenin ardından o dönemki askeri yönetimin lideri Frank Bainimarama, başbakan olmuştu.

Bainimarama'nın döneminde yeni anayasa hazırlanmıştı. 2014 ve 2018'de yapılan seçimleri de kazanan Bainimarama, 16 yıllık iktidarını devam ettirmek istiyordu.

Eski Fiji Başbakanı Sitiveni Rabuka ise Fiji'de ilk darbeyi Mayıs 1987'de, ikincisini 4 ay sonra yapmıştı.

Ülkede cumhuriyeti ilan eden ve daha sonra yönetimi geçici hükümete devreden Rabuka, 1991'de başbakan seçilmiş ve bu görevi 1999'a kadar sürdürmüştü.

Fiji'de son olarak 14 Kasım 2018'de düzenlenen genel seçimlerde iktidardaki Önce Fiji Partisi 27 koltuğu kazanarak çoğunluğu elde etmişti. Sosyal Demokrat Liberal Parti 21 ve Milli Federasyon Partisi 3 üye ile parlamentoda yer almıştı.


Fiji koalisyon