Fildişi kaçakçılığına sıkı denetim su aygırı dişi ticaretini arttırdı

TAKİP ET

Araştırmaya göre, fildişi yasağının ardından 1 ay içinde İngiltere'de su aygırı dişi ticareti yükselişe geçti

Araştırmaya göre, fildişi kaçakçılığına yönelik artan kısıtlamalar, su aygırı dişi ticaretinde artışa yol açtı.

BBC'nin haberine göre, İngiltere merkezli hayvan hakları savunucusu Born Free Vakfı, yaygın olarak kullanılan 3 çevrim içi pazardaki eğilimleri inceledi.

Born Free'nin araştırması, fildişi kaçakçılığına yönelik artan kısıtlamaların, su aygırı dişi ticaretinde artışa yol açtığını ortaya koydu.

Araştırmanın baş yazarı Frankie Osuch, "Fildişinin neredeyse tamamen yasaklanmasının ardından 1 ay içinde İngiltere'de su aygırı dişi ticaretinde artış gözlemledik." dedi.

Araştırmanın bulgularını içeren raporda, "Vahşi doğada sayıları tehdit altında olan su aygırlarının dişlerine talebin artmasının ciddi şekilde endişe verici" olduğu belirtildi.

Araştırmacılar, bu eğilimin dünya çapında fildişi ticaretine yönelik bir yasağın, ilk kez kabul edildiği 1989'a dayandığını ancak artan kısıtlamalarla derinleştiğini ifade etti.

Batı ve Orta Afrika'daki 10 ülkede, kaçak avlanma ve arazi bozulması nedeniyle su aygırı popülasyonunda keskin düşüş sürüyor.

Su aygırının vücudundan parçaların alınıp satılması Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) kapsamında yasal ancak uluslararası satışlar ihracat izni gerektiriyor.

CITES kayıtlarının başladığı 1975'ten 2017'ye kadar yaklaşık 770 bin kilogram su aygırı dişi yasal olarak alınıp satılırken, bunun yanı sıra yasa dışı ticaretin de varlığı biliniyor.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından 2016'da yapılan araştırmaya göre, dünyadaki su aygırı popülasyonu 115-130 bin arasında seyrediyor.

araştırma su aygırı yasa dışı ticaret