Fildişi Sahili'nin ilk terör davasında verilen hapis cezalarına itiraz

TAKİP ET

Fildişi Sahili'nde 2016'da düzenlenen ülke tarihinin ilk terör saldırısının faillerine verilen müebbet hapis...

Fildişi Sahili'nde 2016'da düzenlenen ülke tarihinin ilk terör saldırısının faillerine verilen müebbet hapis cezası temyize götürülecek.

Yerel basındaki haberlere göre, 13 Mart 2016'da turistik belde Grand-Bassam'da düzenlenen terör saldırısının 4 faili, aldıkları ömür boyu hapis cezasına itiraz edecek.

Duruşmada hazır bulunan faillerin avukatı, mahkemenin kararını temyize götüreceklerini söyledi.

Saldırıya ilişkin dava, Abidjan Ağır Ceza Mahkemesinde 30 Kasım 2022'de başlamış ve 28 Aralık'ta 11 sanığa "terör eylemi düzenlemek, suikast, suçlulara yardım yataklık, yasa dışı silah ve mühimmat bulundurmak" suçlarından ömür boyu hapis cezası verilmişti.

Sanıklardan sadece 4'ü, Hantao Ag Mohamed Cisse, Sidi Mohamed Kounta, Mohamed Cisse ve Hassan Barry hakim karşısına çıkarılmıştı.

Aralarında "saldırının beyni" olarak bilinen Kounta Dallah da dahil 7 sanık ise gıyaben yargılanmış ve haklarında uluslararası yakalama emri çıkartılmıştı.

Diğer 7 failin, gıyaben yargılandıkları için karara itiraz hakkı bulunmuyor.

- Fildişi Sahili'ndeki ilk terör saldırısı

Batı Afrika'nın en gelişmiş ülkelerinden Fildişi Sahili'nde 13 Mart 2016'da Abidjan'a yaklaşık 30 kilometre mesafedeki tatil beldesi Grand-Bassam'da düzenlenen terör saldırısında aralarında Avrupalı turistlerin de olduğu 19 kişi yaşamını yitirmiş, 33 kişi yaralanmıştı.

Saldırıyı Mağrip El Kaidesi (AQIM) üstlenmişti.

Abidjan Fildişi Sahili Grand-Bassam