Filipinler'de "polisin kamuoyundaki imajını düzeltmek" için üst düzey görevlilerin istifası istendi

TAKİP ET

Filipinler'de İçişleri Bakanlığı, çok sayıda polisin uyuşturucu ticareti yaptıkları iddiasıyla gözaltına alındığı...

Filipinler'de İçişleri Bakanlığı, çok sayıda polisin uyuşturucu ticareti yaptıkları iddiasıyla gözaltına alındığı soruşturma sonrası, "polisin kamuoyundaki imajını düzeltmek" amacıyla üst düzey emniyet yetkililerinin istifasını istedi.

Filipinler İçişleri Bakanı Benjamin Abalos, uyuşturucuyla mücadele biriminde görevli çok sayıda polisin uyuşturucu ticareti yapmaktan gözaltına alınmasının ardından, "polisin kamuoyundaki imajını düzeltmek" için ülkenin üst düzey emniyet yetkililerini "gönüllü" olarak istifalarını sunmaya çağırdı.

Filipinler Emniyet Genel Müdürü Rodolfo Azurin ise ulusal televizyon kanalında yayımlanan konuşmasında, meslektaşlarından hükümetin istifa çağrısına kulak vermelerini istedi.

Azurin, gönüllü olarak istifa eden emniyet yetkililerinin, Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr'ın, soruşturma sonrasında istifalarını kabulüne kadar görevlerine devam edeceklerini belirtti.

Azurin, 100'ün üzerinde üst düzey yetkilinin arasındaki yaklaşık 10 kişinin, uyuşturucu ticaretiyle bağlantılarının olduğu iddiasıyla soruşturulduğunu kaydetti.

İstifa çağrısının, görevlerini layıkıyla yapan polis yetkililerinin arasında moral bozukluğuna yol açabileceği belirtildi.

Bunun yanı sıra İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), hükümetin üst düzey polis yetkililerine yaptığı istifa çağrısının, uyuşturucu operasyonlarını sekteye uğratabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Filipinler'de bazı polisler hakkında uyuşturucu ticareti şüphelilerini yargısız infazlarla öldürdükleri, hükümetin uyuşturucuyla mücadele kampanyasında suç işledikleri ve yolsuzluk yaptıklarına dair iddialar nedeniyle soruşturma yürütülüyordu.

Eski Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, göreve geldiği 2016'da geniş çaplı uyuşturucuyla mücadele operasyonları başlatmıştı.

HRW, bu operasyonlarda 12 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini öne sürmüştü.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), 15 Eylül 2021'de "uyuşturucuyla savaş" operasyonlarında işlendiği öne sürülen "insanlığa karşı suçlar" için soruşturma yapılmasına karar vermişti.

Mahkeme, Filipinler güvenlik güçlerinin operasyonlarda on binlerce sivili öldürdüğüne, işkence ve insanlık dışı muamelede bulunduğuna ve bu sebeple soruşturma açılması için "yeterli şüphe"nin oluştuğuna dikkati çekmişti.

UCM, soruşturmanın kapsamının Filipinler, UCM'den ayrıldığı için 1 Temmuz 2016 ile 16 Mart 2019'la sınırlandırıldığını belirtmişti.

Mahkeme, ayrıca Filipinler'in Mart 2019 itibarıyla mahkemeden çekilmesinin, savcılığın bu tarihe kadar işlenen suçlara ilişkin soruşturma yürütmesine engel teşkil etmediğini hatırlatmıştı.

Filipinler, UCM'nin ön soruşturma başlatmasının ardından 17 Mart 2018'de mahkemenin kurucu anlaşması olan Roma Statüsü'nden çekilmişti.


Filipinler