Filipinler Devlet Başkanı Marcos, Çin'in "yüzen bariyeri"nin kaldırılmasına ilişkin konuştu:

TAKİP ET

"Sorun çıkarmak istemiyoruz ancak Filipinler'in kara sularını ve bölgede yüzyıllardır faaliyet gösteren balıkçılarımızın hakkını korumaya devam edeceğiz"

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr, Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı sulara Çin tarafından yerleştirildiği belirtilen 300 metre uzunluğundaki "yüzen bariyer"in kaldırılmasına ilişkin, sorun çıkarmak istemediklerini ancak ülkesinin kara sularını korumayı sürdüreceklerini söyledi.

Marcos, ülkenin güneyindeki Surigao del Norte bölgesinde düzenlediği basın toplantısında, Çin'in yüzen bariyerinin kaldırılmasına ilişkin ilk kez açıklamada bulundu.

Filipinler Devlet Başkanı Marcos, "Sorun çıkarmak istemiyoruz ancak Filipinler'in kara sularını ve bölgede yüzyıllardır faaliyet gösteren balıkçılarımızın hakkını korumaya devam edeceğiz." dedi.

Bölgedeki bariyerin kaldırılmasının ardından bir günde yaklaşık 164 ton balık tutulduğunu kaydeden Marcos, "Balıkçılarımızın kaybı buydu, dolayısıyla orada bir bariyer olmamalı ve bariyerin kurulduğu bölgenin Filipinler sınırlarının içinde olduğu açık." ifadelerini kullandı.

Filipinler Milli Savunma Bakanı Gilbert Teodoro ise CNN'e verdiği demeçte, Çin'in bölgede "zorba" gibi davrandığını söyledi.

Teodoro, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik iddialarına ilişkin de "Bu, her ne kadar dile getirmeseler de muhtemelen tüm dünyanın karşı çıktığı bir olgu." yorumunu yaptı.

- Çin ile Filipinler arasındaki bariyer gerginliği

Filipinler Sahil Güvenliği, 25 Eylül'de Scarborough Sığı'nın güneydoğu girişine döşenen 300 metre uzunluğundaki yüzen bariyerin kaldırıldığını duyurmuştu.

Filipinli yetkililer, ihtilaflı sulara yapay engeller koymakla suçlayıp "şiddetle" kınadıkları Çin'in, Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı sulara yerleştireceği her türlü bariyeri kaldıracaklarını bildirmişti.

Çin ise Filipinler'in yüzen bariyeri kaldırmasını, Manila'nın "kendisini eğlendirdiği bir fars" olarak nitelemişti.

- Güney Çin Denizi anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin İkinci Dünya Savaşı'nın ardından bağımsızlıklarını kazanmasından bu yana egemenlik ihtilaflarına konu oluyor.

Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkeler de bölgede hak iddia ediyor.

Başta Paracel ve Spratly Adaları olmak üzere bölgedeki adacık, resif, kayalık ve deniz bentleri üzerindeki egemenlik ihtilafları, zaman zaman ülkeler arasında gerginliklere yol açıyor.

Çin'in ihtilaflı adalarda askeri üsler inşa etmesi ve sivil gemi filolarını uzun süreli bulundurmasına bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesi (PCA), 2016'da Filipinler'in başvurusuyla verdiği kararda Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığına hükmetmişti.

 Güney Çin Denizi "yüzen bariyer" Çin Ferdinand Marcos Jr. Filipinler ihtilaflı sular