Filipinler ve ABD'nin katılımıyla ihtilaflı Güney Çin Denizi'ndeki yıllık askeri tatbikat başladı

TAKİP ET

Filipinler, ABD, Fransa ve Avustralya ordularının da katılımıyla ihtilaflı Güney Çin Denizi'nde üç hafta sürecek...

Filipinler, ABD, Fransa ve Avustralya ordularının da katılımıyla ihtilaflı Güney Çin Denizi'nde üç hafta sürecek yıllık askeri tatbikat başladı.

Tagalog dilinde "omuz omuza" anlamına gelen "Balikatan" adlı askeri tatbikata, ABD'den 11 bin, Filipinler'den 5 bin, Avustralya ve Fransa ordularından ise 250'den fazla askeri personel katıldı.

Filipinler Genelkurmay Başkanı Romeo Brawner, Quezon City'deki Aguinaldo Kampı'nda tatbikatın açılış töreninde yaptığı konuşmada, 39'uncusu düzenlenen yıllık tatbikatın "bir çıkar ortaklığı" değil katılımcıların Hint-Pasifik bölgesinde barış ve güvenlik arayışındaki ortak tarihinin bir yansıması olduğunu belirtti.

Tatbikat kapsamında, Filipinler'in Palawan bölgesinde ortak bir seyrüsefer düzenlenmesi, katılımcı orduların koordinasyonlu atışlarıyla sahte düşman gemisinin batırılması ve ülkenin kuzeybatısında işgal edilmiş bir adanın geri alınması planlanıyor.

Üç hafta sürerek 10 Mayıs'ta tamamlanması planlanan askeri tatbikata, İngiltere, Kanada, Güney Kore, Hindistan ve Almanya gözlemci olarak yer alacak.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, "Çin'in burnunun dibi" olarak nitelendirdiği Filipinler'in kuzeyine ABD'nin tatbikat öncesinde füze sistemi taşımasına tepki göstermişti.

Tatbikat planına göre söz konusu sistemin kullanılmayacağını belirten yetkililer, füze sistemini bölgeye taşıyarak katılımcıların yüksek teknoloji silahların tropik coğrafyadaki işleyişine aşinalığını artırmayı hedeflediklerini kaydetmişti.

- Güney Çin Denizi anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin İkinci Dünya Savaşı'nın ardından bağımsızlıklarını kazanmasından bu yana egemenlik ihtilaflarına konu oluyor.

Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkeler de bölgede hak iddia ediyor.

Çin'in bölgedeki ihtilaflı adalarda askeri üsler inşa etmesi ve sivil gemi filolarını uzun süreli bulundurmasına bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

ABD'nin de son dönemde Çin'in artan varlığına karşı bölgede "Seyrüsefer Serbestisi Operasyonları" (FONP) adını verdiği askeri devriye ve seyir faaliyetlerini artırdığı gözleniyor.

ABD askeri tatbikat Balikatan Çin Filipinler Güney Çin Denizi