Filistin yönetiminden AB Komisyonu Başkanı'nın "Filistinlileri yok sayan" açıklamalarına tepki:

TAKİP ET

"Filistin karşıtı söylemlerin bu şekilde benimsenmesi, AB'nin, beyan ettiği uluslararası hukuka ve insan haklarına bağlılığını ciddi bir şekilde şüpheye düşürmektedir. Başkan Ursula von der Leyen, bunlara ve Filistin halkına bir özür borçlu"

Filistin yönetimi, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in, İsrail'in "Bağımsızlık Günü" dolayısıyla yaptığı ve Filistin halkını yok sayan açıklamalarını kınadı.

Filistin Dışişleri Bakanlığının Twitter hesabından yapılan yazılı açıklamada, Filistinlilerin "büyük felaket" anlamına gelen "Nekbe" olarak adlandırdığı İsrail'in 1948'deki kuruluşunun 75. yılı dolayısıyla von der Leyen'in yayımladığı videolu mesaja tepki gösterildi.

Bakanlık açıklamasında, "Bu tür propagandacı söylemler Filistin halkını canavarlaştırıyor ve onların zengin tarihi ile medeniyetini tahrif ediyor. Bu tür açıklamalar Nekbe'yi devam ettirmekte, ırkçı inkarını sürdürmekte ve İsrail'in yasa dışı işgali ile apartheid rejimini aklamaktadır." ifadeleri kullanıldı.

AB Komisyonu Başkanı'nın söylemlerinin AB'nin tutumunu baltaladığı kaydedilen açıklamada, "Filistin karşıtı söylemlerin bu şekilde benimsenmesi, AB'nin beyan ettiği uluslararası hukuka ve insan haklarına bağlılığını ciddi bir şekilde şüpheye düşürmektedir. Başkan Ursula von der Leyen, bunlara ve Filistin halkına bir özür borçlu." ifadelerine yer verildi.

- Von der Leyen'in tepki çeken açıklamaları

Von der Leyen, videolu mesajında, "75 yıl önce İsrail'in bağımsızlık günüyle bir hayal gerçekleşti. Yahudi halkı insanlık tarihindeki en büyük trajediden sonra vaat edilen topraklarda ev inşa edebildi." ifadelerini kullanmıştı.

AB yetkilisi Von der Leyen, şunları söylemişti:

"Bugün Orta Doğu'nun kalbinde coşkun demokrasinin 75. yılını kutluyoruz. 75 yıl boyunca dinamizm, yaratıcılık ve çığır açan yeniliklerin liderliği. Bugün aynı zamanda AB ile İsrail dostluğunun 75. yılını da kutluyoruz. AB ve İsrail'in dost ve müttefik kalması gerekiyor. Özgürlüğünüz, özgürlüğümüzdür."

- Nekbe

Filistinliler, İsrail'in 14 Mayıs 1948'de işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlileri zorunlu göçe tabi tutması nedeniyle 15 Mayıs'ı "Nekbe" (Büyük Felaket) olarak anıyor.

İsrail güçleri, Nekbe sırasında yaklaşık 1 milyon Filistinliyi zorla topraklarından çıkararak sürgün etti, Filistinlilere ait 675 köy ve kasaba yok edildi, binlerce Filistinli öldürüldü.

Nekbe'den dolayı halihazırda Filistinlilerin yüzde 80'i dünyanın farklı yerlerinde mülteci durumunda yaşıyor.

AB israil von der Leyen