Filistinli gruplardan İsrail güçlerinin 16 yaşındaki kız çocuğunu öldürmesine tepki

TAKİP ET

Hamas, İslami Cihad Hareketi, Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi ve Filistinli Mücahitler Hareketi kınama açıklamaları yaptı

Filistinli gruplar, İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinli bir kız çocuğunu öldürmesini kınadı.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, çocukları hedef almanın "iğrenç bir suç" ve "her zaman düşmanı takip edecek bir lanet" olduğu ifade edildi.

Açıklamada, "Batı Şeria ve Kudüs'te yükselen direnişin, şehitlerin intikamını almaya, işgalcilerin saldırganlığını dizginlemeye ve Mescid-i Aksa'da zafere ulaşmaya gücü yeter." ifadesi kullanıldı.

İslami Cihad Hareketinden yapılan açıklamada da bu olayın, "işgalcilerin vahşetini ve insanları soğukkanlılıkla öldürme konusundaki kararlığını gösterdiği" belirtildi.

Açıklamada, ulusal birliği sağlama ve İsrail'i caydıracak direniş yöntemlerini aktif hale getirme çağrısı yapıldı.

Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi (FDHKC) ise İsrail'in bu suçlarını sürdürmesinin net resmi tepkilerin yetersizliğinden kaynaklandığını kaydetti.

FDHKC'nin açıklamasında direnişin tüm yöntemlerini benimsemenin, Filistin halkına siyasi ve güvenlik koruması sağlayacağı ifade edildi.

Filistinli Mücahitler Hareketi de Filistinli çocuğun öldürülmesinin, "İsrail'in çirkin yüzünü ortaya çıkardığını" belirtti.

Hareket, Batı Şeria'daki direniş gruplarına İsrail'in işlediği suçlara karşı tansiyonu yükseltme çağrısında bulundu.

- İsrail ordusundan Cenin'e baskın

İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine düzenlediği baskında, 16 yaşındaki Filistinli Cena İsam Zekarne hayatını kaybetmişti.

Filistin Kızılay örgütünden yapılan açıklamada da Cenin'de İsrail askerlerinin saldırısında yaralanan 3 gencin bölgedeki İbni Sina Hastanesinde tedavi altına alındığı belirtilmişti.

İsrail ordusu ise Cenin'de 3 şüpheliyi gözaltına almak için "operasyon" yürüttüğünü ve bölgedeki silahlı gruplarla çatışma çıktığını açıklamıştı.

"Bir Filistinlinin öldürüldüğüne ilişkin iddiaların soruşturulduğu" kaydedilen açıklamada, işgal altındaki Batı Şeria genelinde 18 şüphelinin gözaltına alındığı aktarılmıştı.

- Batı Şeria'da en kanlı yıl

İsrail ordusu, son dönemlerde işgal altındaki Batı Şeria'nın farklı beldelerine baskın ve gözaltı operasyonlarını artırdı.

İsrail askerleri, baskınları protesto eden Filistinlilere plastik merminin yanı sıra sık sık gerçek mermi ile müdahale ediyor. Batı Şeria'nın kuzeyindeki özellikle Cenin ve Nablus gibi bölgelerde Filistinli gruplar ve İsrail askerleri arasında çatışmalar çıkıyor.

Birleşmiş Milletlerin (BM) açıkladığı verilere göre, BM'nin bölgede kayıt tutmaya başladığı 2005'ten bu yana 2022, "Batı Şeria'da en kanlı yıl" olarak kayıtlara geçti.

Buna göre, 165’i işgal altındaki Batı Şeria’da, 52’si abluka altındaki Gazze’de olmak üzere 217 Filistinli öldürüldü. Bu ölümlerin 48’sini çocuklar oluşturdu.

Batı Şeria'da Kasım 2022’de İsrail askerlerin öldürdüğü Filistinli sayısı 17 olarak kaydedildi. İsrail askerlerinin ateşinde öldürülen Filistinli sayısı son iki haftada ise 10'u geçti.

BM, bu ölümlerin, “çoğu vakada, İsrail güvenlik güçlerinin orantısız ve ölümcül güç kullanımı gibi görünen nedenlerle meydana geldiğine” dikkati çekmişti.

Filistin israil