Filistinli grupların liderleri İran Dışişleri Bakanı ile "Filistin'deki son gelişmeleri" görüştü

TAKİP ET

Hamas ve İslami Cihad Hareketi, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın ülkesinin Filistin'e...

Hamas ve İslami Cihad Hareketi, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın ülkesinin Filistin'e desteğini yinelediğini açıkladı.

Filistinli gruplardan yapılan yazılı açıklamalara göre Abdullahiyan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ve İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziyad en-Nehale ile telefonda görüştü.

Hamas'ın açıklamasında, Abdullahiyan'ın, Heniyye'ye ülkesinin Filistin halkına ve direnişine verdiği desteği ilettiği kaydedildi. Abdullahiyan'ın görüşmede ayrıca, Heniyye'yi Tahran'a davet ettiği aktarıldı.

Heniyye de dün İran'ın İsfahan kentinde Savunma Bakanlığına ait mühimmat üretim tesisine insansız hava araçlarıyla yapılan saldırıya ilişkin, "İran'a yapılan her türlü vahşi saldırıyı kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

Mevcut İsrail hükümetini "en kötü" olarak niteleyen Heniyye, İsrail hükümetinin, Kudüs ve Mescid-i Aksa"yı hedef alma, Yahudi yerleşim birimleri inşa etme ve genişletme ile arazi ilhakı konusunda açık bir gündemi olduğunu vurguladı.

İslami Cihad Hareketi'nden yapılan yazılı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

"İran Dışişleri Bakanı, Nehale ile yaptığı telefon görüşmesinde, İslam Cumhuriyeti'nin Filistin halkına, özellikle işgal altındaki Kudüs ve Batı Şeria'daki cihada ve kahramanlığına verdiği desteği ifade etti. Bakan, Filistin halkının, mücahitlerinin işgalcilere karşı cesaretini övdü."

Nehale de Abdullahiyan'a, Filistin halkının işgale ve zulme karşı direnişinde İran halkının gösterdiği daimi destekten dolayı memnuniyetini ifade etti.

- İsrail'in Cenin baskını ve Doğu Kudüs'teki saldırılar

İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı'na 26 Ocak'ta düzenlediği baskında, aralarında 60 yaşında bir kadının da yer aldığı 10 Filistinli öldürülmüştü.

Baskının ardından bölgede çıkan olaylarda işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Er-Ram beldesinde de 22 yaşında bir Filistinli yaşamını yitirmişti.

İşgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan yasa dışı bir Yahudi yerleşim biriminde 27 Ocak'ta düzenlenen silahlı saldırıda 7 kişi yaşamını yitirmiş, 3 kişi yaralanmıştı. İsrail polisi, olay yerinden araçla kaçan saldırganı kovalayarak, silahlı çatışma sonrasında etkisiz hale getirdiğini açıklamıştı.

Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesi yakınlarındaki Silvan Mahallesi'nde de 28 Ocak'ta düzenlenen silahlı saldırıda biri ağır, 2 İsrailli yaralanmıştı. İsrail polisi saldırganın etkisiz hale getirildiğini duyurmuştu.

Hamas İran İslami Cihad