Filistinli sendikalar, taleplerinin karşılanması için hükümeti zorlayacak adımlar atacak

TAKİP ET

Filistinli sendikalar, memur ve çalışanların maaşlarının tam olarak ödenmesi ve hükümeti, bu konudaki yükümlülüklerini...

Filistinli sendikalar, memur ve çalışanların maaşlarının tam olarak ödenmesi ve hükümeti, bu konudaki yükümlülüklerini yerine getirmesi için zorlayacak adımlar atacağını açıkladı.

Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Kasım 2021'den bu yana maaşlarını tam olarak alamayan öğretmen, gazeteci, mühendis, sağlık çalışanları ve doktorların bağlı olduğu sendikalardan taleplerinin yerine getirilmesi için atacakları adımlara ilişkin ayrı ayrı yazılı açıklama yapıldı.

Filistin Öğretmenler Birliğinin açıklamasında, Batı Şeria ve Kudüs'teki devlet okulları, eğitim müdürlükleri ve bakanlık binasında bugünden itibaren bir sonraki emre kadar greve gidileceği kaydedildi.

Öğretmenler Birliği, Filistin hükümetiyle imzaladığı ve maaşların tamamının ödenmesinin yanı sıra yüzde 15 zam yapılmasını öngören anlaşmanın uygulanmasını istiyor.

Mühendisler Sendikasından yapılan açıklamada ise Bakanlar Kurulunun 6 Mart'ta aldığı kararın, yüzde 30 zam taleplerini karşılamadığı ifade edildi.

Gazeteciler Sendikası da açıklamasında, talepleri karşılanıncaya kadar hükümet karşıtı gösterilerin artırılacağını belirtti.

Doktorlar ve Sağlık Çalışanları Sendikasının açıklamasında ise daha önce hükümetle varılan anlaşmalar dışında hiçbir anlaşmaya uyulmayacağı aktarıldı.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, dün hükümetin haftalık toplantısında yaptığı konuşmada, mart ayından itibaren öğretmenler, mühendisler ve sağlık sektöründe çalışanlara yüzde 5, pratisyen hekimlere yüzde 10 zam yapılacağını açıklamıştı.

İsrail'in yaklaşık 2 yıldır, Filistin yönetimi adına topladığı vergilerden kesinti yapması ve dışarıdan gelen desteğin de azalması sonucunda yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Filistin hükümeti Kasım 2021'den bu yana memur maaşlarını tam ödeyemiyor.

İki yıldır, Filistin yönetimi adına topladığı vergi gelirlerinden aylık 50 milyon şekellik (14,5 milyon dolar) kesinti yapan İsrail'in Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, 2 Şubat'ta yaptığı açıklamada, bu kesintinin 2 katına çıkarılması kararı alındığını belirtmişti.

İsrail, söz konusu kesintinin, Filistin yönetiminin, tutuklu ve şehit ailelerinin yakınlarına tahsis ettiği fona tekabül ettiğini öne sürüyor.

Filistin Kurtuluş Örgütü ile 1994'te imzaladığı Paris Ekonomi Protokolü gereğince İsrail yönetimi, kontrolü altındaki sınır kapılarından Filistinliler adına topladığı yıllık yaklaşık 2 milyar doları Filistin hazinesine aktarıyor.

Filistin hükümeti ise bu vergilerden İsrail hapishanelerindeki tutuklular ve şehit edilenlerin ailelerine sembolik maaş tahsis ediyor.

Filistin maaş Memur