Filistinli yaşlı çiftçi, "insani ara"da Gazze'nin kuzeyinden hayvanlarıyla yürüyerek güneye ulaştı

TAKİP ET

Filistinli çiftçi Mustafa el-Hasan: - "Kontrol noktasından geçerken ellerimizi ve kimliklerimizi havaya kaldırdık. İsrail ordusu zaman zaman geçenleri alıkoyuyor"

MUHAMMED MACİD - Filistinli yaşlı çiftçi, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara verilen "insani arada" güvenli bir barınak arama gayesiyle hayvanlarıyla birlikte Gazze Şeridi'nin kuzeyinden güneyine geçmeyi başardı.

İsrail'in 7 Ekim'de başlayan saldırıları nedeniyle binlerce kişinin zorla yerinden edildiği Gazze Şeridi'nin kuzey bölgeleri ağır yaşam şartlarına tanık oluyor.

Saldırıların yoğunlaştığı bölgelerdeki Filistinliler yerlerinden edilmeye zorlandı. İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara "insani ara" verilmesine ilişkin 24 Kasım Cuma günü uygulamaya giren uzlaşma kapsamında kuzeyden güneye geçişlere izin verildi.

Kuzeydeki bedevi köyünde yaşayan Mustafa el-Hasan da ileri yaşına rağmen daha güvenli bir yer arayışıyla uzun mesafeleri göze aldı. Yaşlı çiftçi, hayvanlarını da geride bırakmadı.

- "Hayvanlarımı da yanıma alarak yola koyuldum"

Hasan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun kuzey bölgelerinde "güneye gitmeleri talimatı veren" broşürler dağıttığını, bu nedenle güneye yöneldiğini aktardı.

"Hayvanlarımı da yanıma alarak yola koyuldum." diyen Hasan, kuzeyi güneyden ayıran Vadi Gazze yakınlarındaki Selahaddin Caddesi'nde yer alan kontrol noktasına vardığını ifade etti.

Yolun yürümek için elverişsiz olduğunu, herhangi bir aracın olmadığını, kontrol noktasının da girişleri engellediğini belirten Hasan, "Kontrol noktasından geçiş sırasında yol üzerinde dört ceset gördüm." dedi.

Kontrol noktasının yer aldığı Selahaddin Caddesi'nde İsrail askeri aracının konuşlanmış olduğuna dikkati çeken Filistinli yaşlı çiftçi, şunları söyledi:

"Kimse Gazze Şeridi'nin güneyinden kuzey bölgelerine gidemiyor. Bunu yapmaya çalışanlar İsrail ordusu tarafından açılan ateşe maruz kalıyor. Kontrol noktasından geçerken ellerimiz ve kimliklerimizi havaya kaldırdık. İsrail ordusu zaman zaman geçenleri alıkoyuyor."

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) göre, saldırılar Gazze Şeridi'ndeki 2,3 milyon Filistinliden yaklaşık 1,7 milyonunun yerinden edilmesine sebep oldu.

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün insani ara verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girmişti.

Hamas, "insani ara"nın esir takasının yanı sıra Gazze'nin tüm bölgelerine ulaştırılmak üzere günlük 200 yardım tırı ile 4 yakıt tankerinin girişini kapsadığını duyurmuştu.

Katar, 27 Kasım'da Hamas ile İsrail arasında yürütülen arabuluculuk çalışmaları sonucu "insani aranın" 2 gün daha uzatıldığını açıklamıştı.

gazze Güney insani ara Kuzey