Filistinliler, Kefr Kasım katliamının 65. yıl dönümünü andı

TAKİP ET

Filistinliler, 1956 yılında gerçekleştirilen Kefr Kasım katliamının 65. yıl dönümünü anma etkinliği düzenledi.Anma etkinlikleri kapsamında katliamın...

Filistinliler, 1956 yılında gerçekleştirilen Kefr Kasım katliamının 65. yıl dönümünü anma etkinliği düzenledi.

Anma etkinlikleri kapsamında katliamın gerçekleştiği İsrail'in kuzeyindeki Kefr Kasım beldesinde geniş bir katılımla yürüyüş gerçekleştirildi.

İsrail parlamentosundaki Arap milletvekilleri ve yerel Arap konseylerinin başkanlarının başını çektiği yürüyüşte Filistin bayrakları, siyah dövizlerin yanı sıra üzerinde Kefr Kasım Katliamının 65. Yıl Dönümü. Barışmayacağız, Affetmeyeceğiz yazılı büyük pankart ve katliam şehitlerinin fotoğrafları taşındı.

Yürüyüş öncesi Kefr Kasım beldesinin merkezindeki şehitlerin anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Kafr Kasım Belediye Başkanı Adil Bedir, gösteri sırasında yaptığı konuşmada, katliamın 65. yıl dönümünde Filistin halkının hala meydan okumalar ve risklerle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Bedir, Halkımız, tüm meydan okumalara rağmen, evlatlarının ulusal sabitlere, ahlaki ve dini değerlere bağlılığıyla sonsuza kadar heybetli kalacaktır. diye konuştu.

İsrail'deki Arap Vatandaşları İzleme Yüksek Komitesi Başkanı Muhammed Bereke de konuşmasında İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un Kefr Kasım beldesine bugün düzenleyeceği ziyarete değindi.

Bereke, Onunla (Herzog ile) konuştum ve kendisine bu ziyaretten memnun olacağımı söyledim. Umarım burada durarak, katliamın sorumluluğunu İsrail Devleti'nin üstlendiğini ilan eder. dedi.

Eski İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'in de beldeyi ziyaret ettiğini hatırlatan Bereke, istenilen şeyin, bu katliamın sorumluluğunu resmi olarak İsrail'in üstlenmesi olduğunu vurguladı.

- Kefr Kasım katliamı nasıl oldu?

Katliam emri veren komutanın, 1 kuruş para cezasıyla serbest bırakılması nedeniyle Bir Kuruş olarak da anılan Kefr Kasım katliamı 29 Ekim 1956'da aynı adlı Filistin köyünde gerçekleşti. Olay öncesinde İsrail, kendi sınırları içinde ve Ürdün sınırına komşu Filistin köylerinde 17.00-06.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Bölgedeki İsrailli komutan İshar Şadmi, yasağın kararlılıkla uygulanmasını talep ederek, aykırı davrananlara ateş açılmasını emretti.

Şadmi'nin birlik komutanı Samuel Malinki'ye Ölülerin olması daha iyi. Duygusallık istemiyorum. dediği de tarih sayfalarında olaya ilişkin geçen anekdotlardan biri olarak yer aldı.

Köy muhtarı, sokağa çıkma yasağının başlamasından yalnızca yarım saat önce konu hakkında bilgilendirilmesi üzerine, köy dışında çalışan yasaktan habersiz yaklaşık 400 kişi bulunduğunu ve yarım saatin bu kişileri haberdar etmek için yeterli olmayacağını İsrailli yetkililere iletti. İsrailli yetkililer köye dönenlere bir şey yapılmayacağına dair taahhütte bulunmasına rağmen bu söz tutulmadı ve 29 Ekim 1956'da sadece köy girişinde 43 kişi öldürüldü. Olayda 23'ü çocuk olmak üzere 48 kişi İsrail güçleri tarafından katledildi.

Bazı kaynaklarda ise hayatını kaybeden kadınlardan birinin hamile olması nedeniyle ölü sayısı 49 olarak aktarılıyor.