Filistinliler, Mescid-i Aksa'ya ulaşmak için tehlikeleri göze alarak Ayrım Duvarı'nı aşıyor

TAKİP ET

Girişi engellenen onlarca Filistinli, özellikle cuma günleri Mescid-i Aksa'ya ulaşmak için merdiven ve halat gibi basit aletlerle Kudüs'ün kuzeyinde yer alan Er-Ram beldesindeki Ayrım Duvarı'na akın ediyor

KAYS EBU SEMRA - İsrail'in, işgal altındaki Batı Şeria'dakilerin Kudüs'e girmesini engellemesi nedeniyle birçok Filistinli yaralanma, gözaltına alınma gibi tehlikeleri göze alıp ramazan ayında Ayrım Duvarı'nı (Utanç Duvarı) aşarak, Mescid-i Aksa'ya ulaşmaya çalışıyor.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da yaşayan Filistinliler, İsrail'in inşa ettiği "güvenlik" duvarının ötesindeki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa gibi kutsal mekanlara gitmek ve İsrail içindeki akrabalarını ziyaret için özel izne ihtiyaç duyuyor.

Batı Şeria'dan çıkmak için Filistinlilerin, Ayrım Duvarı boyunca yer alan 23 kontrol noktasından birini kullanması gerekiyor.

Girişi engellenen onlarca Filistinli, özellikle cuma günleri Mescid-i Aksa'ya ulaşmak için merdiven ve halat gibi basit aletlerle Kudüs'ün kuzeyinde yer alan Er-Ram beldesindeki Ayrım Duvarı'na akın ediyor.

Ayrım Duvarı'na tırmanma sürecinde gençlerden bir grup İsrail polisini gözetlerken, diğerleri duvarı aşmak isteyenlere yardımcı oluyor. Hızlı tırmanan gençlerden biri duvarın üzerine oturup gözetleme yaparken diğerleri tırmanma işlemini gerçekleştiriyor.

Tırmanmayı organize eden gençler, genellikle İsrail polisinin kovuşturmasına maruz kalıyor.

Güvenlik gerekçesiyle adını vermek istemeyen Filistinli genç, AA muhabirine, "Duvara tırmanmaya çalışmak, düşme, morluk ve kırıklara maruz kalmak, İsrail polisinin peşlerine düşmesi gibi pek çok tehlikeyle dolu bir macera." dedi.

Filistinli genç, "İsrail makamları, Filistinlilere ramazan ayında Mescid-i Aksa'da namaz kılmaları için kolaylıklar getirdiklerini iddia ediyor ama gerçekte sıkı güvenlik önlemleri var." diye konuştu.

Filistinli Ahmed Seyyid (40), "Kudüs kentine girmenin duvarı geçmekten başka yolu yok. Biz hiçbir şey yapmıyoruz, tek isteğimiz Mescid-i Aksa'ya gidip namaz kılmak, başka bir şey değil, bu da bizim hakkımız." ifadelerini kullandı.

- "Aksa bizim her şeyimiz"

Nablus'ta yaşayan Ziyad Muslim (57) de İsrail makamları tarafından getirilen yaş sınırlamasında yaşı Kudüs'e giriş için uygun olduğu halde güvenlik gerekçesiyle şehre girişinin engellendiğini ve geri çevrildiğini söyledi.

Muslim, "Kolaylık sağladıklarını iddia ediyorlar. Ancak gerçekte durum böyle değil. Beş yıldır Kudüs'e girişime engel oluyorlar. Aksa bizim her şeyimiz." dedi.

Tüm bunlara rağmen gençlerin Ayrım Duvarı'nı aşma çabaları zaman zaman da başarısız oluyor. Gençler, bazen tırmanırken İsrail devriyelerine yakalanabiliyor bazen de yakınlarda İsrail güçleri olduğunu haber alıp vazgeçmek zorunda kalıyor.

Aksa'ya girme çabası yalnızca bu yolla da sınırlı kalmıyor. Ramallah ile Kudüs'ü ayıran Kalendiya askeri kontrol noktasında kadınlara tahsis edilen bölüme binlerce Filistinli kadın gidiyor.

İsrail makamları, her yaştan kadının girişine izin vermesine rağmen onlarca kadının "güvenlik gerekçesiyle" girişine engel oluyor.

Girişi engellenen Filistinli kadınlardan Siham Cuma (57), "İsrail hapishanesindeki tutuklunun kardeşi olduğum gerekçesiyle Kudüs'e girmeme izin verilmedi." diye konuştu.

- İsrail'den Mescid-i Aksa için yaş sınırı

İsrail, 20 Mart'ta aldığı kararla Filistinlilerin ramazan ayında Mescid-i Aksa'da cuma namazına katılmaları için yaş sınırı getirmişti.

İşgal altındaki Batı Şeria'da yaşayan Filistinli kadınlar, 12 yaş altı çocuklar ve 56 yaş üstü Filistinli erkeklerin, Mescid-i Aksa'da cuma günleri ibadet etmek için işgal altındaki Doğu Kudüs'e izin olmaksızın gelebileceği açıklanmıştı.

45 ile 55 yaş arası Filistinli erkeklerin ise Mescid-i Aksa'ya ibadet etmeye gelebilmek için özel izin alması şartı koşulmuştu.

Abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlilerden 50 yaş üstü kadınlar ve 55 yaş üstü erkeklerin pazardan perşembeye kadar Kudüs'ü ziyaret edebileceği duyurulmuştu.

ayrım duvarı Kudüs