Finlandiyalı bilim insanları, şirketler için "biyoçeşitlilik ayak izi ölçüm yöntemi" geliştirdi

TAKİP ET

Finlandiyalı bilim insanları, şirketlerin biyolojik çeşitlilik ayak izinin değerlendirilmesi için metot...

Finlandiyalı bilim insanları, şirketlerin biyolojik çeşitlilik ayak izinin değerlendirilmesi için metot geliştirdi.

Business Wire'ın internet sitesindeki habere göre, şirketlerin biyoçeşitlilik ayak izinin değerlendirilmesi, Jyvaskyla Üniversitesi, Finlandiyalı perakende şirketi S Group ve Finlandiya İnovasyon Fonu Sitra'nın ortak projesi ile gerçekleştirildi.

Jyvaskyla Üniversitesinden araştırmacılar pilot proje şirketi olarak Finlandiya merkezli S Group'u seçti. Şirketin biyoçeşitlilik ayak izi ölçümüne odaklanan proje ile geliştirilen yöntemin, tüm şirket ve kuruluşlar için erişilebilir olması hedefleniyor.

Projeye ilişkin yayımlanan ara rapor, S Group'un biyoçeşitlilik ayak izinin çoğunu yiyecek ve yakıtların oluşturduğunu ve ayak izinin yüzde 90'ının Finlandiya sınırları dışına düştüğünü gösterdi.

Jyvaskyla Üniversitesi Ekoloji Bölümünden Prof. Janne Kotiaho, şirketlerin halihazırda karbon ayak izlerinin ölçümünü yaptıklarını, bu yöntem ile biyoçeşitlilik üzerindeki etkilerini de tespit edebileceklerini belirtti.

S Group'ta Sürdürülebilirlik Birimi Başkan Yardımcısı Nina Elomaa, iklim değişikliğine kıyasla biyoçeşitliliğin etkilerinin çok daha yerel olduğunu bu nedenle aynı bölgede faaliyet gösteren ticari aktörler arasında işbirliğine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Ayrıca Sitra Sürdürülebilirlik Direktörü Lasse Miettinen, ölçülemeyen bir şeyin yönetilemeyeceğini bu nedenle biyoçeşitliliğin azalması ile mücadelede ayak izi ölçümlerinin oldukça "işlevsel" bir yeri olduğunu ifade etti.

Şirketlerin ve ticari aktörlerin dünyada nesli tükenme tehlikesi altında olan farklı türlerdeki payı, biyoçeşitlilik ayak izlerinin göstergesi oluyor.

Gösterge, nesli tükenme tehlikesi altında olan farklı türlerin, tek bir ölçü birimi altında toplanması ile elde ediliyor.

Uluslararası toplum, 5-19 Aralık 2022 tarihlerinde Montreal'de düzenlenen BM Biyoçeşitlilik Sözleşmesi 15. Taraflar Konferansı'nda biyolojik çeşitliliğe verilen zararın ortadan kaldırılması için ortak ve küresel hedeflerin belirlenmesi konusunda anlaşmıştı.


biyoçeşitlilik ayak izi finlandiya