FKÖ: İsrailli aşırı sağcı partiler, bölgeyi istikrarsızlaştırmayı hedefliyor

TAKİP ET

Devlet Başkanı Mahmud Abbas liderliğinde düzenlenen FKÖ toplantısında Filistin halkına uluslararası koruma sağlanması çağrısı yapıldı

RAMALLAH Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), İsrailli aşırı sağcı partilerin, bölgeyi istikrarsızlaştırmayı hedeflediğini, bu durumun da uluslararası toplumun daha çok sorumluluk almasını gerektirdiğini bildirdi.

Filistin resmi ajansı WAM'ın haberine göre, FKÖ, dün akşam Devlet Başkanı Mahmud Abbas liderliğinde bir toplantı düzenledi.

Toplantıda, İsrail'de seçimlerin ardından kurulması beklenen hükümet konusunun ele alındığı kaydedilen açıklamada, uluslararası toplumun, "aşırı sağcı partilerin faşizmi ve bölgeyi istikrarsızlaştırmayı hedefleyen ajandalarının önünde durmak için daha çok sorumluluk alınması gerektiği" ifade edildi.

Filistin halkına uluslararası koruma sağlanması çağrısı yapılan açıklamada, Filistinli tutukluların infazını isteyen Dini Siyonizm Partisinin tutumuna ilişkin uyarıda bulunuldu.

Açıklamada, Mescid-i Aksa'ya yönelik tehdit ve hazırlıklar da dahil olmak üzere "organize devlet terörü ve tırmanan suçların daha fazla uygulanmasına dayalı bu programın reddedilmesi" gerektiği kaydedildi.

- İsrail seçimlerinde "aşırıcı-ırkçı" partiler güç kazandı

İsrail’de 1 Kasım’da yapılan erken genel seçimlerde, eski Başbakan ve muhalefet lideri Binyamin Netanyahu'nun başını çektiği sağ blok 120 sandalyeli Meclise 64 milletvekili göndererek açık bir zafer kazandı.

Sonuçlara göre, Netanyahu liderliğindeki blokta yer alan Dini Siyonizm ve Yahudi Gücü partilerinin oluşturduğu liste 14 milletvekili çıkararak seçim yarışını üçüncü bitirdi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, 13 Kasım'da Netanyahu'yu hükümeti kurmakla görevlendirmişti.

Muhalif kesimlere ve Filistinlilere yönelik ayrımcı ve ırkçı söylemleri nedeniyle eleştirilen bu partilerin yeni hükümette söz sahibi olması bekleniyor.

Netanyahu'nun kuracağı koalisyon hükümetinde "aşırıcı-ırkçı" politikalarıyla tanınan Yahudi Gücü lideri Itamar Ben-Gvir'in yer alma ihtimali ise yeni hükümetin Filistin politikası açısından endişeye neden oluyor.

Mescid-i Aksa baskınları gibi provokatif eylemleri ile tanınan Ben-Gvir, işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da aşırılık yanlısı Yahudi yerleşimcilerin şiddet eylemlerini teşvik etmesiyle biliniyor.



FKÖ israil