Fransa'da muhalefetin sunduğu 2 gensoru reddedildi

TAKİP ET

PARİS Fransa'da aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFİ) ve aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin Başbakan...

PARİS Fransa'da aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFİ) ve aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin Başbakan Elisabeth Borne hükümetine karşı meclise sunduğu gensoru önergeleri reddedildi.

Ulusal Mecliste LFİ ve RN partilerinin sosyal güvenlik finansman yasa tasarısına ilişkin Borne ve hükümetine karşı sunduğu önergeler görüşüldü.

Meclisteki oturumda konuşan LFİ milletvekili Clemence Guette, hükümetin Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını kullanmasına atfen, "Hükümetiniz sadece bir ipe bağlı, (o da) 49/3." dedi.

Kabulü için çoğunluk gereken gensoruların reddedilmesiyle birlikte, sosyal güvenlik finansmanı yasa tasarısının tamamı Ulusal Mecliste oylanmadan geçmiş oldu.

Cumhuriyetçiler (LR) Partisi gensoru önergelerine destek vermedi.

Geçen hafta, Borne, sosyal güvenlik finansmanı yasa tasarısının tamamının Ulusal Mecliste oylanmadan geçmesi için Anayasa'nın ilgili maddesini uygulamaya koymuş, LFİ ve RN ise hükümete karşı ayrı ayrı gensoru önergesi vermişti.

Borne, bu ay 3 kez bir yasa tasarısının meclisten oylama yapılmadan geçmesini sağlayan Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını devreye soktu. Hükümetin bu adımına karşı muhalefetin sunduğu toplam 5 gensoru önergesinin tamamı reddedildi.

- Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrası

Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrası, bir yasa tasarısının oylanmadan Ulusal Meclisten geçirilmesi için hükümete yetki veriyor ve buna karşı muhalefetin gensoru önergesi vermesine olanak sağlıyor.

Gensoru önergesi meclisteki milletvekillerinin çoğunluğunun desteğini alırsa hükümet düşüyor.

Gensoru önergesi, mecliste çoğunluk tarafından desteklenmediğinde ise yasa tasarısı mecliste oylanmadan geçilmiş sayılıyor ve Senatonun önüne geliyor.


fransa gensoru önergeleri