Fransa-Katar arasındaki 2. Stratejik Diyalog toplantısının sonucu açıklandı

TAKİP ET

Katar'ın başkenti Doha'da Fransa ile Katar arasında düzenlenen 2. Stratejik Diyalog toplantısında, güçlü ikili...

Katar’ın başkenti Doha’da Fransa ile Katar arasında düzenlenen 2. Stratejik Diyalog toplantısında, güçlü ikili ilişkilerin tam potansiyelinin ortaya çıkarılması için müşterek menfaat alanlarında işbirliğinin derinleştirilmesi ve somut ortak projelerin belirlenmesi kararlaştırıldı.

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Catherine Colonna’nın başkanlık ettiği 8 Haziran’daki diyalog toplantısında, iki taraf da kurala dayalı bir uluslararası düzene, Orta Doğu’da barış, istikrar ve refahı teşvik etmeye, bölgesel ve uluslararası krizlerde yakın işbirliği içinde olmaya bağlılıklarını teyit etti.

İki ülke arasında uluslararası kalkınma alanında işbirliği ve ittifak niyet bildirgesi imzalanırken, Al Sani ile Colonna, bölgesel ve uluslararası siyasi meselelerde diyalog, diplomasi ve siyasi işbirliğini derinleştirmenin önemine vurgu yaptı.

Sudan, Lübnan, Suriye, Libya, İran, Afganistan ve Çad’daki son gelişmeleri görüşen iki bakan, bu bölgelerde koordinasyonu daha da derinleştirecek yöntemleri inceledi.

Colonna ve Al Sani, Filistin meselesinde Kudüs’ün başkent olduğu iki devletli çözüme bağlılıklarını teyit ederek, özellikle yerleşimcilerin yayılması şeklindeki tek taraflı tüm eylemlerin acilen sonlandırılması gerektiğini vurguladı.

Ukrayna’nın egemenlik, bağımsızlık ve bütünlüğüne yönelik desteklerini yineleyen ikili, savunma ve güvenlik alanlarında işbirliğinin öneminin altını çizdi.

Ziyaret kapsamında ayrıca Katar ve Fransa kalkınma ajansları arasında kalkınma ve insani işbirliği alanlarında diyalog ve koordinasyonu güçlendirmek için mutabakat zaptı imzalandı.

İki ülke arasında işbirliğini inovasyon, yenilenebilir ve temiz enerjiye geçiş gibi alanlara taşıma konusunda da fikir birliğine varıldı.

fransa Katar Stratejik Diyalog