Gambiya'da hükümet karşıtı gösteri düzenlendi

TAKİP ET

Ülkede 27 yıl sonra yasal bir gösteri gerçekleştirildi

Batı Afrika ülkelerinden Gambiya'da artan hayat pahalılığı ve yolsuzluklar nedeniyle hükümet karşıtı gösteri düzenlendi.

Eski Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh'in yönetiminden bu yana, yaklaşık 27 yıl aradan sonra ilk defa yasal bir gösteri gerçekleştirildi.

Ana muhalefet partisi Birleşik Demokrat Parti'nin (UDP) lideri Avukat Ousainu Darboe'nin çağırısıyla başkent Banjul'da toplanan yüzlerce kişi, ülkedeki hayat pahalılığını ve yolsuzlukları protesto etti.

Göstericiler, ülkede yüksek hayat pahalılığı ve bir dizi mali skandal nedeniyle hükümete tepki gösterdi.

UDP öncülerinden Binta Senghore, yaptığı açıklamada, düzenlendikleri barışçıl protestonun temel nedeninin, Cumhurbaşkanı Adama Barrow liderliğindeki hükümetten daha fazla şeffaflık ve hesap verebilirlik talep etmek olduğunu belirtti.

Senghore, Gambiya hükümetinden, kamu görevlerinin halk yararına yürütülmesi, yolsuzluğu önleme, soruşturma ve kovuşturma çağrısı yaptı.

Protestoya katılmayan UDP lideri Darboe, WhatsApp üzerinden gönderdiği sesli mesajda ise hükümetin 27 yılı aşkın bir süredir UDP'ye ilk kez izin verdiğini söyledi.

Darboe, "Eskiden başvururduk ama hükümet hiçbir zaman kabul etmezdi. İzin başvurusu için adım atan gençlik kollarına teşekkür ediyorum." dedi.

Gambiya protesto yolsuzluk