Gazi Üniversitesi TÖMER'den, afetlerde tercümanlık hizmetlerine katkı verecek proje

TAKİP ET

Dost Eli Gönül Dili Projesi ile Türkçe kurslarına katılan uluslararası öğrencilere, acil durum, arama-kurtarma gibi hızlı müdahale konularında tercümanlık eğitimi verilecek - Gazi Üniversitesi Türkçe Öğrenim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nezir Temur: - "Türkçe öğrenen uluslararası öğrencilerimizin arama kurtarma ekibi ile kurtarılacak kişi ve vatandaşlarla iletişimi sağlamaları ana hedefimiz"

SELMA KASAP - Gazi Üniversitesi Türkçe Öğrenim Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER), Türkçe hazırlık kurslarına katılan uluslararası öğrencilere acil durum, arama-kurtarma gibi hızlı müdahale konularında tercümanlık eğitimi vermek için "Dost Eli Gönül Dili (DEGDİ)" projesini başlattı.

Gazi TÖMER Müdürü Prof. Dr. Nezir Temur, projeye ilişkin açıklamasında, Türkçe öğrenen öğrencilerin başta ana dilleri ve Türkçe olmak üzere birçok yabancı dilde tercümanlık yaparak olası arama kurtarma çalışmalarına destek vermelerini amaçladıklarını anlattı.

Temur, projeye ilişkin şunları kaydetti:

"Türkçe öğrenen uluslararası öğrencilerimizin arama kurtarma ekibi ile kurtarılacak kişi ve vatandaşlarla iletişimi sağlamaları ana hedefimiz. Gazi Üniversitesi ile AFAD Başkanlığı arasında yapılması tasarlanan ve uluslararası öğrencileri kapsayan DEGDİ projesi kapsamında, hızlı ve etkili sevk ve idarenin sağlanması için geniş bir iletişim ağı oluşturulması planlanıyor. İki kurum arasında imzalanması tasarlanan mutabakat sonrasında uluslararası öğrencilerin afet, arama kurtarma, acil durum müdahalesine yönelik eğitimler de almaları planlanıyor. Bu kapsamda bilgilendirilen öğrenciler, projeye yoğun ilgi gösterdi. Türkçe öğrenmek, Türkiye'de eğitim almak üzere geldikleri ülkemizden olabildiğince fazla kazanımla ayrılmaları beklenen öğrencilerin, bu iyilik ve yardım temelli projenin çıktıları doğrultusunda çok yönlü gelişim sağlamaları bekleniyor.

Projeyle afet ve acil durumlarda, tüm dünyada Türkiye merkezli büyük bir koordinasyon ağına sahip teşkilatlanma sayesinde hızlı, yerinde etkin yardım çalışmalarının yürütülmesinin sağlanması hedefleniyor.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile YÖK Başkanlığının katılımı ve Cumhurbaşkanlığının himayesi ile projenin büyütülmesi, ulusal süreçlerin tamamlanmasının ardından uluslararası işbirlikleri ile genişletilmesi planlanıyor.

Gazi TÖMER gazi üniversitesi TÖMER