Gazze'de çocuk ve kadın ölümleri, Rusya-Ukrayna Savaşı'ndakinin 6 katını aştı

TAKİP ET

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda en az 12 bin 660 çocuk, 8 bin 570 kadın öldürülürken, 2 yıl önce başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı'nda ise 579 çocuk, 2 bin 992 kadın hayatını kaybetti - AA'nın Ukrayna ve Gazze'deki fotoğrafları, sivillerin yaşadığı trajedinin benzerliğini yansıtıyor

savaşın ilk günlerinden beri hem Gazze hem Ukrayna'da sivillerin durumunu fotoğraflıyor.

Ukrayna'daki savaşın boyutlarını anlatan ve hafızalarda yer eden fotoğraf karelerinin benzerlerine, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında da rastlanıyor.

Ukrayna'nın Harkiv kentinde Rusya'nın düzenlediği hava saldırısı sonrası yaralanan Olena Kurilo ile İsrail'in saldırıları sonucu Gazze'de yaralanan kadının objektife umutsuzca ve dehşet içindeki bakışları birbirini anımsatıyor.

İnsanların gönlünde kutsal yere sahip olan ibadethaneler, Gazze'de ve Ukrayna'daki savaşta hasar görüyor. Rusya'nın Zaporijya kentindeki Şevçenko Mahallesi'ne düzenlendiği saldırı sonucunda harabeye dönüşen kilise ile Gazzeli siviller için sığınak görevi gören ve hasar alan Rum Ortodoks Aziz Porphyrius Kilisesi'nin benzer durumları AA tarafından fotoğraflandı.

Ukrayna'nın Kiev kentinde Rusya'nın saldırıları sırasında doğum hastanesinin bodrum katında kucakta tutulan bebek ile Gazze'deki Şifa Hastanesine yaralı halde götürülen bebeğin fotoğrafı, sivillerin durumunu gözler önüne seriyor.

Ukrayna'nın Posad-Pokrovske köyünde, kullanılamaz hale gelen evinin önünde oturan yaşlı kadın ile Gazze'nin Refah kentinde yıkılan evlerin önünde duran kadının fotoğrafları, yaşanan vahşeti hafızalara kazıyor.

Savaş nedeniyle ülkeden ayrıldıktan sonra Polonya'ya giden Ukraynalı sivillerin Medyka bölgesindeki sınır kapısından geçişinin ve İsrail'in yoğun bombardımanı nedeniyle Gazze'nin orta ve güney kesimlerine göç etmek zorunda kalan sivillerin fotoğrafı, savaşların "değişmeyen kareleri" olarak adlandırılabilir.

Ukrayna'da ve Gazze'de enkaz altında kalan eşyalarını kurtarmaya çalışan sivillerin benzer durumlarda olduğu, AA'nın karelerine bakıldığında net şekilde görülüyor.

gazze israil sivil Ukrayna Uluslararası Adalet Divanı