Gazze için "Mescid-i Aksa'dan Aksa'nın Çocuklarına Yardım Müzayedesi" düzenleniyor

TAKİP ET

Amber Sanat Danışmanlık tarafından düzenlenen "Mescid-i Aksa'dan Aksa'nın Çocuklarına Yardım Müzayedesi"nde...

Amber Sanat Danışmanlık tarafından düzenlenen "Mescid-i Aksa'dan Aksa'nın Çocuklarına Yardım Müzayedesi"nde teklifler 2 gün daha devam edecek.

Amber Sanat Danışmanlık'tan yapılan açıklamaya göre, 8 Kasım'da "ambermuzayede.com" üzerinden fiyat tekliflerine açılan müzayede, 25 Kasım'da yapılacak canlı sunumla sona erecek.

Müzayedede, Mescid-i Aksa'nın 2005'te yapımı tamamlanan minberinin el yapımı ahşap kündekari parçası satışa sunuluyor.

Mescid-i Aksa'nın kündekari minberini 2002-2005 yılları arasında aslına uygun şekilde 800 yıl sonra yeniden yapan ekibin başındaki kündekari ustası Hasan Ercan'ın ve ekiple çalışan oğlu Abdülvahid Ercan'ın yaklaşık 20 yıldır kendilerine hatıra olarak sakladığı parça müzayedeye bağışlandı.

Parçanın satıştan elde edilecek gelirin tamamı, Gazze'ye yardım amaçlı gönderilmek üzere Türkiye Diyanet Vakfına teslim edilecek.

Katılımcılar, eserlere pey verebilmek ve "Online Canlı Müzayede"ye katılabilmek için ambermuzayede.com'u ziyaret edebilir.

- Mescid-i Aksa'nın minberine ait kündekari hakkında

Türk beyi olan Nureddin Zengi tarafından 1168 yılında Türk kündekari ustalarına yaptırılan ve Selahaddin EyyubiQnin Kudüs'ü 1187 yılında fethetmesi ile fethin bir nişanesi olarak Mescid-i Aksa'da mihrabın sağ tarafına yerleştirilen Mescid-i Aksa'nın ahşap kündekari minberi, 1969 yılında fanatik Yahudilerce yakılarak kullanılamaz hale getirildi ve eski minberden geriye hiçbir şey kalmadı.

Ürdün yönetimi tarafından 2000'lerin başında bir araya getirilen bilim adamları, akademisyenler ve sanatkarlardan oluşan bir ekip tarafından bu minberin tamamen aslına uygun şekilde yeniden yapılması için çalışmalara başlandı. Minberin yerine aynı şekilde bir yenisini yapmak 800 yıl sonra yine kündekari ustası Hasan Ercan öncülüğünde, Abdülvahid Ercan ve diğer Türk ustalar tarafından orijinali ile birebir aynı ölçülerde ve geleneksel tekniklerle, yapıştırıcı ve çivi kullanmadan, tamamen el işçiliği ile üretildi.

Birbirine geçme yaklaşık 16 bin 500 ahşap parçadan oluşacak şekilde yaklaşık 3 yılda tamamlanan minber, eski minberin olduğu yere yeniden konuldu.

Bu ahşap el oyması kündekari parça da Hasan Ercan'ın minberde kullandığı ve o dönemden kendisine bir hatıra olarak yaklaşık 20 yıldır muhafaza ettiği, minberin sol merdiven küpeşte tablasının bir parçasıdır.

Eserin, Hasan Ercan ve Abdülvahid Ercan ustalar tarafından imzalanmış olan orijinallik sertifikası da yine müzayede sonunda eseri satın alacak olan kişi veya kuruma teslim edilecek.


gazze Mescid-i Aksa Müzayede