Gazze'nin güneyinde binlerce Filistinlinin sığındığı okul yerleşkesi 5 gündür İsrail kuşatması altında

TAKİP ET

Abasan el-Kebira Acil Durum Komitesi Başkanı Ziyad eş-Şevvaf: - 'İsrail güçleri yerleşkeden (El Avde Okulları Yerleşkesi) giriş-çıkışlara engel oluyor. Yerleşkeyi hedef alıyor, çevresine işaret fişeği ve gaz bombası atıyor'

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin güneyinde binlerce yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı okul yerleşkesini 5 gündür kuşatma altında tutuyor.

Abasan el-Kebira Acil Durum Komitesi Başkanı Ziyad eş-Şevvaf, AA muhabirinin yaptığı açıklamada, Han Yunus’un doğusunu işgal eden İsrail güçlerinin, yaklaşık 4 bin yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı El Avde Okulları Yerleşkesini 5 gündür kuşatma altında tuttuğunu söyledi.

Şevvaf, okula sığınan Filistinlilerin çoğunun kadın, çocuk ve yaşlı olduğuna dikkati çekerek, “İsrail güçleri yerleşkeden giriş-çıkışlara engel oluyor. Yerleşkeyi hedef alıyor, çevresine işaret fişeği ve gaz bombası atıyor.” dedi.

Kuşatmanın uzaması durumunda yerleşkede su ve yiyecek sıkıntısı yaşanabileceğine dikkati çeken Şevvaf, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin diğer bölgelerinde yaptığı gibi, yerinden edilmiş Filistinlileri hedef almasından duyduğu endişeyi dile getirdi.

Şevvaf, Birleşmiş Milletler (BM) ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne müdahale çağrısı yaparak, yerinden edilmiş Filistinlilere koruma sağlanması, kuşatma altındakilere ilaç, gıda, su ve yardım ulaştırmak üzere güvenli koridor açılması gerektiğinin altını çizdi.

İsrail ordusu, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’un doğu ve orta kesimlerindeki birçok bölgesine havadan ve karadan şiddetli saldırılar düzenliyor.

İsrail güçleri, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Faluce bölgesinde çok sayıda okula baskın düzenledi. Okullardan kadınları ve çocukları zorla dışarı çıkaran İsrail askerleri, erkekleri ise alıkoydu.

- İsrail'in Gazze'yi işgalinde 7 Ekim sonrası

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim’de kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail’in Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 7 bin 700'ü çocuk, 5 bin 150'si kadın olmak üzere 18 bin 205 Filistinli öldü. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 104’ü karadan işgal sürecinde olmak üzere 433 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım’da 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani arada” 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de İsrail güçleri ve yasadışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 275 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Lübnan'daki Hizbullah'ın sınır hattındaki çatışmalarında ise 23 Lübnanlı sivil, 100 Hizbullah mensubu ve 5 İsrailli sivil ile 6 İsrail askeri öldü.

Gazze’de silah zoruyla abluka altında yerinden edilen 1,9 milyon Filistinli, barınma, gıda, temiz su, ilaç ve sağlık hizmetlerinden yoksun şekilde yaşam mücadelesi veriyor.

el-avde okulları yerleşkesi gazze Han Yunus israil İsrail ordusu kuşatma