Gazzelilerden İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumlara destek etkinliği

TAKİP ET

Hamas yöneticilerinden Usame el-Muzeyni: - "Cezaevlerindeki (Filistinli) mahpuslara diyoruz ki yanınızdayız ve sizi yalnız bırakmayacağız, tahliyeniz için var gücümüzle çalışıyoruz"

Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler, İsrail hapishanelerindeki mahkumlara destek için cuma namazını Gazze'deki Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) binasının önünde kıldı.

Hamas yöneticilerinden Usame el-Muzeyni, ICRC binasının önünde okuduğu cuma hutbesinde, İsrail hükümetini hapishanelerdeki Filistinli mahkumlara zarar vermemesi konusunda uyardı.

Gazze Şeridi'ndeki silahlı Filistin direnişçilerinin elleri tetikte ve düşmana unutamayacakları bir ders vermeye hazır olduğunu ifade eden Muzeyni, "Cezaevlerindeki (Filistinli) mahpuslara diyoruz ki yanınızdayız ve sizi yalnız bırakmayacağız, tahliyeniz için var gücümüzle çalışıyoruz." dedi.

Muzeyni, İsrail'in, Filistinli mahkumlara karşı "en alçak" insanlık suçlarını işlediğini ve tüm uluslararası yasa ve normları çiğnediğini kaydetti.

Cumaya katılanlar namazın ardından "Canımız ve kanımız sana feda olsun ey esir" ve "Mahkumlara özgürlük" gibi sloganlar attı.

- Filistinli tutuklulara yeni kısıtlamalar

Filistin Esirler Cemiyeti, 13 Şubat'ta yaptığı açıklamada, İsrail'in Nefha ve Celbu cezaevlerindeki koğuşlara nakledilen tutukluların duş saatlerini azaltacağını, gün içinde her bir koğuşa bir saat duş izni vereceğini ve su miktarını kısıtlayacağını duyurmuştu.

Cemiyet, 14 Şubat'ta da Nefha Hapishanesindeki Filistinli tutukluların, baskıcı uygulamalar nedeniyle itaatsizlik eylemine başlayacağını, eylemin daha sonra diğer hapishanelere yayılacağını açıklamıştı.

Filistin Dışişleri Bakanlığı ise dün İsrail'in Filistinli tutuklulara yönelik "kötü muamelesi ve kısıtlamalarına" karşı siyasi, diplomatik ve hukuki girişim başlattığını açıklamıştı.

Filistin Esirler Cemiyeti verilerine göre İsrail'deki 23 hapishane, gözaltı ve soruşturma merkezlerinde 160'ı çocuk 4 bin 780 Filistinli bulunuyor. Bunlardan 900'den fazlası da idari tutuklu.

"İdari tutukluluk" uygulaması, İsrail’in, işgal ettiği topraklardaki Filistinlileri, hiçbir suçlama yöneltilmeksizin alıkoyması anlamına geliyor. Filistinliler, haklarındaki suçlamayı öğrenemeden ve kendilerini savunma hakkından mahrum şekilde 6 aya kadar hapse atılabiliyor.

Bu süreden sonra askeri mahkemeye sevk edilen ancak suçlamalardan habersiz bir Filistinlinin tutukluluk süresi 5 yıla kadar defalarca uzatılabiliyor.

Cuma namazı Dayanışma gazze İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumlar Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC)