Gine'de devrik lider Conde ve eski hükümet üyeleri yargılanacak

TAKİP ET

DAKAR Gine'de 5 Eylül 2021'deki darbeyle devrilen eski Cumhurbaşkanı Alpha Conde ve hükümetinde yer alan...

DAKAR Gine'de 5 Eylül 2021'deki darbeyle devrilen eski Cumhurbaşkanı Alpha Conde ve hükümetinde yer alan isimler hakkında kovuşturma kararı alındı.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Adalet Bakanı Alphonse Charles Wright, Conde ve hükümetinde görev almış 187 isim hakkında "yolsuzluk", "kara para aklama", "kamu fonlarını zimmete geçirme" ve "evrakta sahtecilik" suçlamasıyla kovuşturma kararı alındığını duyurdu.

Conde'yi 5 Eylül 2021'de devirerek başa geçen cunta hükümeti, şubattan bu yana Conde hükümetinde görevli üst düzey isimleri yakın markajına almıştı.

Aralarında eski Başbakan İbrahima Kassory Fofana, eski Savunma Bakanı Mohamed Diane, eski Çevre Bakanı Oye Guilavogui ve eski Hidrokarbon Bakanı Djakaria Koulibaly'nin de olduğu bazı isimler "yolsuzluk", "kamu fonlarını zimmete geçirme" ve "kara para aklama" gibi çeşitli suçlamalarla cezaevine gönderilmişti.

Aynı suçlamalarla cezaevinde bulunan eski Turizm Bakanı Lounceny Camara da 20 Ağustos'ta felç geçirerek yaşamını yitirmişti.

Siyasetin yanı sıra eğitim alanındaki kariyeri nedeniyle "profesör" lakabıyla anılan 84 yaşındaki Conde, 2010'dan 2021'e kadar cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştı.

Conde, demokratik yollarla seçilen ilk cumhurbaşkanı olarak ülke tarihine geçmişti.

Üst üste 2 dönemden fazla cumhurbaşkanı adayı olmasına engel olan anayasa maddesini değiştiren Conde, Ekim 2020'de 3'üncü dönemine seçilmiş ancak 1 yıl içerisinde Yarbay Mamady Doumbouya tarafından devrilmişti.

Doumbouya, 1 Ekim 2021'de düzenlenen törenle geçiş sürecinin cumhurbaşkanı olarak yemin etmişti.

Alpha Conde darbe Gine Mamady Doumbouya