GKRY'den EOKA kurucusu için "vatan tarafından verilecek herhangi bir onura layık değildir" kararı

TAKİP ET

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Temsilciler Meclisi, terör örgütü EOKA'nın kurucusu ve elebaşı Yeoryos Grivas...

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Temsilciler Meclisi, terör örgütü EOKA'nın kurucusu ve elebaşı Yeoryos Grivas hakkında "vatan tarafından verilecek herhangi bir onura layık değildir" kararı aldı.

GKRY basınındaki haberlere göre, sol görüşlü Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) tarafından "7 Aralık Direniş Savaşçılarını Anma Günü" münasebetiyle Temsilciler Meclisine "Demokratik Direnişle" paketi altında getirilen ve içinde Grivas aleyhinde "Vatan tarafından verilecek herhangi bir onura layık değildir." maddesi bulunan tasarı, oy çokluğuyla kabul edildi.

Temsilciler Meclisindeki kararın alınmasında AKEL'e, Demokrat Parti (DİKO), Sosyal Demokrat Hareketi (EDEK) ve Demokratik Cephenin (DİPA) destek verdiği, muhafazakar-merkez sağ parti konumdaki Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) ile aşırı sağcı Ulusal Halk Cephesi (ELAM) üyelerinin tasarıya karşı oy kullandığı bildirildi.

Tasarının kabul edilmesinin ardından AKEL mensubu parlamenterlerce hükümet ve devlet kurumlarına, "Grivas için anma ve onurlandırma faaliyetlerine finansal destek olunmaması" çağrısı yapıldı.

- EOKA, Kıbrıslı Türklere karşı 1958-1974 döneminde sistematik katliamlara yöneldi

Terör örgütü kurucusu Grivas için yapılacak müzeye devlet tarafından mali kaynak ayrılması, geçen ay GKRY Temsilciler Meclisi Mali Komisyonu'nda onaylanmıştı.

Kıbrıs'ı Yunanistan'a bağlamak üzere Enosis fikrini benimseyen Yeoryos Grivas'ın kurduğu terör örgütü EOKA, Kıbrıslı Türklere karşı 1958-1974 döneminde sistematik katliamlara yöneldi.

Grivas'ın aynı dönemde solcu oldukları veya Enosis'e inanmadıkları gerekçesiyle Kıbrıs'ta onlarca Rum'u da katlettiği, sol görüşlü parti ve gruplarca savunuluyor.

EOKA GKRY Terör örgütü EOKA'nın kurucusu ve elebaşı Yeoryos Grivas