Göçmenler Günü kapsamında Ankara'da "Beraber Mümkün" fotoğraf sergisi açıldı

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Türkiye Ofisince, Uluslararası Göçmenler Günü kapsamında...

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Türkiye Ofisince, Uluslararası Göçmenler Günü kapsamında, Ankara'da "Beraber Mümkün" başlıklı fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

Fransız Kültür Merkezinde düzenlenen etkinlikte, IOM Türkiye Ofisi fotoğrafçılarının seçkileri ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Mathilde Grammont, Fransa'nın ve büyükelçiliğin göçmenlerin varış ülkelerine uyum sağlamalarına destek olmak için ayrı bir çaba sarf ettiğini söyledi.

Grammont, bugünkü serginin göçmen toplulukların Türkiye'de yeni bir hayat inşa etmelerine yardımcı olmak için yürütülen koordineli destek ve dayanışma faaliyetleriyle neler elde edilebileceğini gösterdiğini dile getirdi.

IOM Türkiye Misyon Şefi Gerard Karl Waite de, iki yıl aradan sonra Fransız Kültür Merkezinin destekleriyle bu etkinliği gerçekleştirdiklerini belirterek, Uluslararası Göçmenler Gününün küresel göç olgusunu hatırlattığını aktardı.

Göçün çok karmaşık bir konu olduğunu kaydeden Waite, öte yandan tarihin kendilerine göçün faydalı da olabileceğini gösterdiğini, kişilerin varış ülkelerinde hayatlarını geliştirmeleri ve anlamlı hayat yaşayabilmeleri için milyonlarca insana fırsatlar sunulması açısından da önemli bir olgu olduğunu vurguladı.

"Göçmenler bilgileriyle ve becerileriyle daha güçlü ve dayanıklı toplumlar oluşturmaya katkıda bulunuyor." diyen Waite, bugün göçmenlerin ve mültecilerin hikayelerini ve kendi yolculuklarını görseller aracılığıyla göreceklerini belirtti.

- "Kadın toplumun yarısıdır"

Eşi ve çocuğuyla 2016'da savaş nedeniyle ülkesinden Türkiye'ye göç eden ve Şanlıurfa'da bir kadın kooperatifinde çalışan Suriyeli Cehver El-hassan ise, Türkiye'ye gelmeden önce 20 yıl sınıf öğretmenliği yaptığını söyledi.

El-hassan, IOM'un bir projesi çerçevesinde kaydolduğu atölyede güneş enerjisiyle sebze ve meyve kurutulması işiyle uğraştığını dile getirdi.

Bu projenin kendisinin ve ailesinin hayatında çok olumlu etkilerini gördüğünü vurgulayan El-hassan, bu iş sayesinde yeni arkadaşlar edindiğini ve ailesinin geçimini sağlamaya devam ettiğini aktardı.

El-hassan, "Kadın toplumun yarısıdır. Kadın annedir, eştir, kız kardeştir, kız çocuğudur. Dolayısıyla başta çalışma ve eğitim olmak üzere toplumdaki tüm hakları tamamıyla elde etmesi gerekir." dedi.

IOM Türkiye Ofisi fotoğrafçılarının seçkilerinin sunulduğu fotoğraf sergisi, 23 Aralık'a kadar ziyaret edilebilecek.

Beraber Mümkün dünya göçmenler günü Fransız Kültür Merkezi Uluslararası Göç Örgütü