Gölbaşı Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı restore edilecek

TAKİP ET

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: - "Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı, Kurtuluş Savaşı'nda kahramanlarımızın ekmek ihtiyacını karşılayan, Milli Mücadele'nin maddi ve manevi en önemli kapılarından"

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Kurtuluş Savaşı'nın önemli binaları arasında yer alan Gölbaşı Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı'nı restore edecek.

ABB'den yapılan açıklamaya göre, 1920'de inşasına başlanan, Kurtuluş Savaşı sırasında askerlere gıda desteği sağlayan Gölbaşı Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı'nın restorasyonu dokusuna uygun olarak yapılacak.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, konağın restore edileceğini sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu. Yavaş paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı, Kurtuluş Savaşı'nda kahramanlarımızın ekmek ihtiyacını karşılayan, Milli Mücadele'nin maddi ve manevi en önemli kapılarından. Tarihi yapımızın doğal dokusunu koruyarak restorasyon çalışmalarımızı bu yıl içinde tamamlıyoruz."

- "Ankara'nın kırsaldaki en önemli örneği"

Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş de Mehmet Atak'ın kızı Andaç Atak tarafından Büyükşehir Belediyesine hibe edilen ve Cumhuriyet Dönemi’ne ışık tutan tarihi konağı yeniden ayağa kaldırarak kent turizmine kazandırmayı amaçladıklarını belirtti.

Kültür ve Tabiat Kuruluna sundukları projenin Mayıs 2022'de kabul edildiğini, restorasyon ihalesinin aralıkta yapıldığını bildirerek, "Yılbaşından sonra da restorasyon çalışmamız başlayacak. Ankara'nın kırsaldaki en önemli örneği diye nitelendireceğimiz böylesine önemli bir sivil mimari yapıyı koruyup gelecek nesillere aktarmış olacağız." bilgisini verdi.

- "Konağın babamın adıyla yaşamasını istedim"

Konağın sahibi Andaç Atak ise tarihi konağın babasının adıyla yaşamasını istediğini ve kent turizmine hizmet etmesi için Ankara Büyükşehir Belediyesine hibe ettiğini belirtti.

Konağın Cumhuriyet'in ilk yıllarının mimari özelliklerini taşıdığını anlatan Atak, şu ifadeleri kullandı:

"Tarihi eser niteliğinde konağın çok meraklısı oldu, satın almak isteyen veya bağışlamamı isteyen ama benim gönlüm razı olmadı. Ben de bu konağın babamın adıyla yaşamasını istedim. Mansur Başkanımız göreve başlayınca ben de konağı gönül rahatlığıyla Ankara Büyükşehir Belediyesine hibe ettim. Konağın restorasyon çalışmaları inşallah en yakın sürede tamamlanır ve hem köye hem de Ankara’ya hizmet eder."

Ankara Büyükşehir Belediyesi Gölbaşı Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı restorasyon