Gözaltında hayatını kaybeden Filistinli muhalif Benat için ailesi UCM'ye başvurdu

TAKİP ET

Gözaltında hayatını kaybeden Filistinli muhalif Nizar Benat'ın ailesi, Benat'ın "öldürülmesinin savaş suçu ve...

Gözaltında hayatını kaybeden Filistinli muhalif Nizar Benat'ın ailesi, Benat'ın "öldürülmesinin savaş suçu ve işkence suçu teşkil ettiği" gerekçesiyle bağımsız ve şeffaf bir soruşturma yapılması için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) suç duyurusunda bulundu.

Benat ailesinin avukatı Londra'daki Stoke & White Hukuk Bürosunda görevli Hukuk Danışmanı Hakan Camuz tarafından yapılan açıklamada, Nizar Benat'ın "öldürülmesiyle" ilgili UCM'ye suç duyurusu yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, Benat'ın Filistin yönetimi tarafından 24 Haziran 2021'de gözaltına alındıktan sonra işkence ve kötü muameleye tabi tutulduğu belirtildi.

Benat'ın ölümünün savaş suçu ve işkence suçu unsurlarını taşıdığı savunulan açıklamada, UCM Savcılık Ofisi'nden inceleme yapması talep edildi.

Ölümün ardından Filistin yönetiminin 14 yetkili hakkında yaptığı soruşturma sonucunda hiç kimsenin cezalandırılmadığı kaydedildi.

Filistin askeri yetkililerinin bağımsız ve şeffaf bir inceleme yapmadığı ileri sürülen açıklamada, UCM nezdinde ilk defa Filistinli yetkililer aleyhine dava açılması talebi yapıldığına dikkat çekildi.

- Ne olmuştu?

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve yönetimine sert eleştirileriyle tanınan aktivist Nizar Benat, işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil kentinde 24 Haziran'da sabaha karşı Filistin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan kısa süre sonra hayatını kaybetmişti.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, 44 yaşındaki Benat'ın ölümünü araştırmak üzere bir komisyon oluşturulduğunu açıklamıştı.

Adalet Bakanı Muhammed Fehd eş-Şelalde de Benat'ın fiziksel şiddete maruz kaldığını ve gözaltındayken gerçekleşen ölümünün doğal olmadığını söylemişti.

Filistin yönetimi, 1 Temmuz'da Benat'ın ölümüyle ilgili, içlerinde subayların da olduğu yaklaşık 15 güvenlik mensubunu gözaltına almıştı.

Filistin Nizar Benat Uluslararası Ceza Mahkemesi