GRAFİKLİ - İsrail'in saldırılarında Gazze Şeridi'nde 238 okul zarar gördü, 60'ı tamamen hizmet dışı kaldı

TAKİP ET

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle tarım sektörünün kaybı 170 milyon doları buldu - İsrail'in saldırıları sonucu bölgedeki konutların yüzde 50'sinden fazlası hasar görürken, 40 bin konut tamamen yıkıldı

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 35 gündür düzenlediği yoğun saldırılarda 60'ı kullanılmayacak derecede 238 okul hasar aldı.

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına ilişkin bilgi verdi.

İsrail'in bölgedeki sivil yerleşim alanlarını, okulları, hastaneleri hedef almaya devam ettiğini belirten Maruf, saldırılarda 238 okulun zarar gördüğünü, bunlardan 60'ının hizmet dışı kaldığını söyledi.

İsrail'in ibadethaneleri de vurduğunu hatırlatan Maruf, 67 caminin tamamen yıkıldığını, 145 cami ve 3 kilisenin de zarar gördüğünü aktardı. Maruf ayrıca İsrail saldırılarında 88 hükümet tesisinin yıkıldığını ifade etti.

Saldırılar nedeniyle Gazze Şeridi'nde tarım sektörünün doğrudan kaybının 170 milyon doları bulduğunu söyleyen Maruf, İsrail'in bölgedeki 45 bin dönümlük tarım alanının yüzde 25'ini buldozerlerle yok ettiği bilgisini verdi.

- "3 binden fazla çocuk onkoloji ve diyaliz hizmetlerinden mahrum kalacak"

Filistinli yetkili, İsrail ordusunun sağlık kuruluşlarını hedef alması sonucu bölgede çok sayıda hastanenin hizmet dışı kaldığını vurguladı.

Maruf, "Önceki saatlerde psikiyatri hastaneleri, Nasr Çocuk Hastanesi ve Rantisi İhtisas Çocuk Hastanesi de hizmet dışı kaldı. Bu da on binlercesi çocuk olmak üzere yüz binlerce kişinin doğrudan zarar görmesine yol açtı." dedi.

İsrail saldırıları sonucu 18 hastane ve 46 sağlık merkezinin hizmet dışı kaldığını aktaran Maruf, "3 binden fazla çocuk sadece onkoloji ve diyaliz hizmetlerinden mahrum kalacak." ifadelerini kullandı.

Maruf, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırıları nedeniyle 50 bin hamile kadının bir ayı aşkın süredir bakım ve takipten mahrum kaldığını aktardı.

Filistin halkının, yardımlardan daha çok "soykırımla insani bir şekilde baş edebilecek küresel vicdanın hakim olmasına" ihtiyacı olduğunu vurgulayan Maruf, "Olağanüstü Arap Zirvesi öncesi şunu gündeme getiriyoruz. Arapların bir araya gelerek Refah Sınır Kapısı'nı kalıcı olarak açmasını umuyoruz. Bu, işgalcilerin iznini bekleyen yardım konvoylarını bölgeye ulaştırılması konusunda Filistin halkının asgari talebidir." dedi.

- Gazze Şeridi'nde 40 bin konut tamamen yıkıldı

Ayrıca Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana aralıksız sürdürdüğü bombardıman sonucunda konutların yüzde 50'sinden fazlasının hasar görürken, 40 bin konut da tamamen yıkıldı.

İsrail, saldırıların başından bu yana Gazze Şeridi'nde kilometrekare başına yaklaşık 87 ton olmak üzere 32 bin tondan fazla patlayıcı ve 13 binden fazla bomba kullandı.

Gazze Şeridi'ndeki binalara verilen hasarın 2 milyar dolar, altyapı hasarının ise yaklaşık 1 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

- İsrail'in Gazze'ye saldırılarında son durum

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail, 7 Ekim’den bu yana 38'i Gazze Şeridi içindeki çatışmalarda olmak üzere 354’ü asker 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail’e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail'in saldırılarında 4 bin 412'si çocuk, 2 bin 918'i kadın olmak üzere 10 bin 812 Filistinli öldürüldü, 26 bin 905 kişi yaralandı.

Batı Şeria ve Kudüs’te de İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 182 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi Şifa Hastanesini, Nasr Çocuk Hastanesini, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayına bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda 63 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.


gazze Hamas israil