GÜNCELLEME - AB, Kosova'nın kuzeyinde bir polisin öldüğü saldırıyı kınadı

TAKİP ET

YENİ AÇIKLAMA EKLENDİ

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Savunma Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kosova'nın kuzeyinde bir polisin öldürüldüğü saldırıyı kınadığını bildirdi.

Borrell, yaptığı yazılı açıklamada, silahlı bir çetenin, Kosova'nın kuzeyindeki Bajnska'da Kosovalı polis memurlarına saldırmasına tepki gösterdi.

Saldırıda bir polis memurunun öldüğünü hatırlatan Borrell, şunları kaydetti:

"Çirkin saldırıyı mümkün olan en güçlü ifadelerle kınıyorum."

Borrell, saldırıyla ilgili tüm gerçeklerin ortaya çıkarılması gerektiğini belirterek, Bajnska Manastırı çevresinde devam eden çatışmalar nedeniyle daha fazla masum kişinin ölebileceğine dikkati çekti.

Saldırıların derhal durdurulması gerektiğini vurgulayan Borrell, AB'nin Hukukun Üstünlüğü Misyonu EULEX'in sahada bulunduğunu ve NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR) ile temas halinde olduğunu bildirdi.

Borrell, tüm aktörleri Kosova'nın kuzeyindeki gerilimi azaltmak için çalışmaya çağırdı.

- Kurti ve Vucic'le görüştü

AB Yüksek Temsilcisi'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada da Borrell'in "iğrenç ve korkakça terör saldırısı"nın ardından Kosova Başbakanı Albin Kurti ile konuştuğunu, saldırıyı bir kez daha en güçlü şekilde kınadığı bildirildi.

Borrell'in Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile de konuştuğunun ifade edildiği açıklamada, görüşmeye ilişkin detay verilmedi.

Saldırganlara derhal teslim olmaları ve Banjska Manastırı'ndaki hacıların güvenli bir şekilde ayrılmalarına izin verilmesi çağrısında bulunan Borrell, EULEX'in Kosova kurumlarını tüm topluluklarının istikrarı ve güvenliğini sağlamak için desteklemeye hazır olduğunu vurguladı.

- Olay

Kosova'nın kuzeyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı Banjska'da yolu kapatan silahlı Sırpların, sabah saatlerinde polise ateş açması sonucu bir polis ölmüş, bir polis yaralanmıştı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, ülkenin kuzeyinde ağır silahlı yaklaşık 30 kişinin Kosova polisine yönelik saldırılarını sürdürdüğünü açıklamıştı.

NATO'nun Kosova'daki Barış Gücünden (KFOR) yapılan açıklamada, "KFOR, Banjska'daki durumu yakından izlemeye devam ediyor ve KFOR birlikleri bu bölgede, gerektiğinde yanıt vermeye hazır durumda bulunuyor. KFOR Komutanı, AB, Sırbistan Genelkurmay Başkanı ve Kosova'daki kurumlar dahil olmak üzere tüm uluslararası paydaşlarla yakın ve sürekli temas halinde olup, çözüm bulmak için yoğun bir şekilde çalışmaktadır." ifadelerine yer verilmişti.

AB Kosova