GÜNCELLEME - ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüştü

TAKİP ET

MISIR CUMHURBAŞKANI SİSİ İLE ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLİNKEN'IN AÇIKLAMALARI EKLENDİ

İsrail'in Gazze'ye saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 5. kez Orta Doğu turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile bir araya geldi.

Mısır resmi haber ajansında (MENA) yer alan habere göre Sisi, Orta Doğu turu kapsamında başkent Kahire'yi ziyaret eden Blinken'ı kabul etti.

Gazze Şeridi'nde ateşkesin sağlanmasının yanı sıra İsrail ile Filistinli gruplar arasında esir takası ve Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması çabalarına ilişkin gelişmelerin konuşulduğu görüşmede, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile İstihbarat Başkanı Abbas Kamil de yer aldı.

Cumhurbaşkanı Sisi, bölgede sürdürülebilir istikrarın sağlanması ve Filistin davasına adil ve kapsamlı bir çözüm için ciddi adımlar atılmasının kaçınılmazlığına dikkati çekti.

Mısır'ın Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması yönünde sarf ettiği çabalar ile Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) bu yöndeki önemli katkılarına dikkati çeken Sisi, BM ve diğer uluslararası kurumların Gazze'deki krizle ilgili kararlarının uygulanması gerektiğini söyledi.

ABD'li Bakan da Mısır'ın çabalarıyla bölgenin güven ve istikrarına katkı sunduğuna işaret ederek, ülkesinin bölgenin çatışmanın yayılmasından korunması için Mısır'la ortak çabaları sürdürmeye istekli olduğunu ifade etti.

Orta Doğu turu kapsamında ilk olarak Suudi Arabistan'a giden ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın Mısır ziyaretinin ardından Katar'a geçmesi bekleniyor.

- 7 Ekim sonrası Blinken'ın 5. Orta Doğu turu

İsrail'in Gazze'ye saldırılarının başladığı 7 Ekim'in ardından 5. kez Orta Doğu'ya giden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, Gazze'deki son durumu ve esir takasına ilişkin süreci muhataplarıyla değerlendirmesi bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Blinken'ın, 4-8 Şubat tarihlerinde Suudi Arabistan, Mısır, Katar, İsrail ve Batı Şeria'yı ziyaret edeceği belirtilmişti.

Açıklamaya göre Blinken, esir takasının gerçekleşmesi ve "insani ara"nın verilebilmesi için taraflar arasında anlaşma zeminini yeniden yoklayacak ve Gazze'de insani yardımların ulaştırılabilmesi için ilgili ülkelerle görüşecek.

İsrail ile Filistin arasında kalıcı barış tesis edilebilmesi için diplomatik görüşmeler de yapacak Blinken'ın gündemindeki bir diğer başlık da Kızıldeniz'deki Husi saldırılarıyla ilgili son durum olacak.

Filistin Gazze Şeridi Mısır