GÜNCELLEME - Fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa baskınları sürüyor

TAKİP ET

BASKIN DÜZENLEYENLERİN SAYISI GÜNCELLENDİ

Fanatik Yahudi yerleşimciler "Sukot (Çardaklar) Bayramı" bahanesiyle işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa'ya baskınlarını sürdürdü.

Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde sabah namazının ardından varlığını artıran İsrail polisi, demir bariyerler ile kontrol noktaları oluşturarak Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya girişine izin vermedi.

Sabah saatlerinden itibaren binlerce Yahudi, Sukot Bayramı'na özel tahta çubuklarla sarılı bitkilerle Eski Şehir bölgesine geldi.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Sukot Bayramı'nın beşinci gününde sabah 1040, öğleden sonra da 395, toplam 1435 fanatik Yahudi, İsrail polisi denetiminde gruplar halinde Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi.

Böylece 29 Eylül'de başlayan ve bir hafta devam edecek Sukot Bayramı'nda şu ana kadar 4 bin 225 fanatik Yahudi yerleşimci Mescid-i Aksa'ya baskın gerçekleştirmiş oldu.

Öte yandan, bazı Yahudiler de Mescid-i Aksa'nın kapılarında ayin düzenledi.

İsrail polisi, fanatik Yahudilerin baskının ardından ikindi namazı için Müslümanların Mescid-i Aksa'ya geçişine izin verdi.

Fanatik Yahudilerin, İsrail polisi denetimindeki Mescid-i Aksa baskınlarının yarın da devam etmesi bekleniyor. Fanatik Yahudilerin, cuma Mescid-i Aksa'ya girişine izin verilmiyor.

- İsrail'de hahambaşılığı Mescid-i Aksa baskınlarına izin vermiyor

İsrail'deki Hahambaşılığı fetvaları doğrultusunda, Yahudilerin çoğu Mescid-i Aksa'ya baskın eylemlerinden uzak duruyor.

Ancak radikal Yahudi bazı gruplar, Mescid-i Aksa'nın yerine "Heykel Dağı" (Tapınak Dağı) inşa etme çağrıları eşliğinde İsraillileri Aksa'da dini ritüeller yapma gerekçesiyle baskınlara teşvik ediyor.

Yahudiler, İsrail'in tek taraflı kararı ve bazı fanatik örgütlerin girişimleriyle 2003'ten bu yana polis eşliğinde Mescid-i Aksa'ya giriyor.

Mescid-i Aksa'yı 1994'ten beri himayesinde tutan Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, fanatik Yahudilerin kutsal mekana girmesini baskın diye niteliyor.

Mescid-i Aksa