GÜNCELLEME - İsrail askerleri Batı Şeria'da 5 Filistinliyi öldürdü

TAKİP ET

FİLİSTİN SAĞLIK BAKANLIĞI İLE İSRAİL VE FİLİSTİN BAŞBAKANLARININ AÇIKLAMALARI EKLENDİ

İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria'nın güneyinde bulunan Eriha kentindeki Akabe Cebr Mülteci Kampı'na düzenlediği baskında 5 Filistinli hayatını kaybetti.

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail güçleri, Akabe Cebr Mülteci Kampı'na gece saatlerinde baskın düzenledi.

Habere göre, baskına tepki gösteren Filistinliler ile askerler arasında çıkan çatışmada, bazı Filistinliler hayatını kaybetti.

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Filistinli erkek kardeşler Rafet Vail Uveydat (21) ve İbrahim Vail Uveydat'ın (27) yanı sıra Malik Avni Lafi (22), Edhem Mecdi Uveydat (22) ve Sair Uveydat'ın (28) İsrail askerlerince öldürüldüğü belirtildi. İsrail ordusunun, hayatını kaybeden 5 Filistinlinin cenazesini alıkoyduğu kaydedildi.

Filistin Sağlık Bakanlığı ayrıca İsrail'in alıkoyduğu yaralıların durumunu da izledikleri bilgisini paylaştı.

Filistinli sağlık ekiplerinden Iyad Ebu Rub, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eriha'daki mülteci kampına gece saatlerinde baskın düzenlendikten sonra 6-7 ambulansla buraya intikal ettiklerini ancak İsrail ordusunun yaralılara ulaşmalarını engellediğini söyledi.

Çatışmalarda biri başından biri karnından vurulan 2 Filistinliye ulaştıklarını belirten Ebu Rub, başından yaralanan kişinin Ramallah'a götürüldüğünü ancak karnından yaralanan Filistinlinin İsrail ordusu tarafından alındığını aktardı.

İsrail güçlerinin söz konusu mülteci kampında Hamas yöneticilerinden Şakir Amara'nın da aralarında bulunduğu 3 kişiyi gözaltına aldığı bildirildi.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, yaptığı yazılı açıklamada, Akabe Cebr Kampı'nda yaşananları "iğrenç bir katliam" olarak nitelendirdi.

Direnişten vazgeçilmeyeceğini vurgulayan Heniyye, "Filistin halkı var olduğu müddetçe düşman sükunete eremeyecektir." ifadesini kullandı.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada da Eriha'da "öldürülenlerin Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugaylarına mensup kişiler olduğu" bilgisi paylaşıldı.

- Filistin Başbakanı olayı "korkunç bir suç" olarak tanımladı

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada ise baskının, "28 Ocak'ta bölgedeki bir restorana saldırı düzenleyen terör hücresi mensuplarını yakalamak" için gerçekleştirildiği öne sürüldü.

Olayla ilgili "Hamas'a bağlı hücrenin mülteci kampındaki bir evde saklandığı" iddia edilen açıklamada, bu kişilerin yakalanması için düzenlenen baskında bölgedeki silahlı gruplarla çatışma çıktığı kaydedildi. Açıklamada, İsrail ordusuna ateş açan "bazı silahlı kişilerin öldürüldüğü" öne sürüldü.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, konuya ilişkin açıklamasında, İsrail ordusu ve İsrail İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet'in (Şabak) "günlerdir süren çalışmalarının sonucunda 28 Ocak'ta bir restorana saldırı girişiminde bulunan iki saldırgan dahil 5 kişiyi öldürdüğünü" ifade etti.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye ise yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ordusunun baskınını "korkunç bir suç" ve "uluslararası hukukun bariz ihlali" olarak tanımladı.

İsrail ordusunun baskın düzenlediği barakanın camında, ahşap duvarlarındaki kurşun izleri ve yerdeki kan izleri dikkati çekiyor.

Görgü tanıkları, İsrail ordusunun kampa çok sayıda askeri cip ve zırhlı araçla baskın düzenlediğini anlattı.

Baskının ardından Filistinliler, Eriha kentinin girişinde lastik yakarak barikatlar kurdu. Eriha'da genel grev ilan edilirken dükkanlar ve ticari işletmeler kepenk indirdi, okullar ve resmi kurumlar da tatil edildi.

İsrail askerlerinin 4 Şubat'ta Akabe Cebr Mülteci Kampı'na düzenlediği baskında da 13 Filistinli yaralanmıştı.

İsrail ordusu, 28 Ocak'ta bölgedeki bir restorana silahlı saldırı girişimi gerekçesiyle kentin giriş-çıkış noktalarına kontrol noktaları kurmuştu. Filistinli yetkililer, şehrin girişlerinde uzun araç kuyrukları oluştuğunu ve İsrail ordusunun kenti "kuşatma altına aldığını" açıklamıştı.

- İsrail'in Cenin saldırısı gerilimi tırmandırdı

İsrail ordusunun 26 Ocak'ta işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde bulunan Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediği baskın bölgede gerilimi artırmıştı. Cenin'de 10 Filistinlinin öldürüldüğü baskının ardından Doğu Kudüs'te 7 İsraillinin öldürüldüğü, ikisinin yaralandığı silahlı saldırılar olmuştu.

Bölgede yaşanan can kayıplarını Filistinlilere yönelik Yahudi yerleşimci şiddeti izlemişti. İşgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'nın farklı noktalarında Yahudi yerleşimcilerin, Filistinlilerin mülklerine ve araçlarına saldırdığı çok sayıda olay yaşanmıştı.

İsrail ordusu ve Yahudi yerleşimcilerin açtığı ateş sonucu, 2023'ün başından bu yana aralarında kadın ve çocukların da yer aldığı 40'tan fazla Filistinli öldürüldü.

 Batı Şeria 5 Filistinli israil