GÜNCELLEME - İsrail'de "yargı reformuna" karşı sivil itaatsizlik eylemlerine polis müdahale etti

TAKİP ET

EYLEMLERE POLİSİN MÜDAHALESİ, GÖZALTILAR VE SİYASİLERDEN GELEN AÇIKLAMALAR EKLENDİ

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin yargının yetkilerini kısıtlayan yasal düzenlemesine karşı ülke genelinde başlatılan sivil itaatsizlik eylemlerine polis müdahale etti.

İsrail Meclisi, hükümetin yargı düzenlemesi ve diğer yasama görüşmeleri için toplanırken ülke genelinde binlerce gösterici söz konusu yargı düzenlemesine karşı sivil itaatsizlik eylemleri düzenliyor.

Sabah saatlerinde göstericiler, Tel Aviv ile Kudüs arasındaki 1 numaralı otoyolu yanlarında getirdikleri dikenli tellerle kapattı. İsrail polisi buradaki göstericilere müdahale ederek yolu trafiğe açtı.

Tel Aviv'in farklı noktalarında da ellerinde İsrail bayrakları ve çeşitli pankartlar bulunan binlerce İsrailli sokaklara indi, kentteki kavşaklara doluşarak yolları kapattı.

İsrail polisi, Tel Aviv'deki göstericilere cop, atlı polis birlikleri, ses bombaları ve TOMA'larla müdahale etti.

Benzer şekilde, İsrailli göstericilerin, Netanyahu koalisyonunda yer alan bazı bakan ve milletvekillerinin dışarı çıkmasını engellemek için sabah saatlerinde evlerinin önünde toplandığı bildirildi.

- Eylemlerde 28 kişi gözaltına alındı

İsrail genelinde devam eden sivil itaatsizlik eylemleri kapsamında şu ana kadar 28 kişi gözaltına alındı. Tel Aviv'deki bir hastane gösteriler sırasında hafif şekilde yaralanan 11 kişinin tedavi edildiğini açıkladı.

Hükümetin yargı düzenlemesini protesto etmek için Batı Kudüs'teki İsrail Meclisi önünde de çok sayıda kişi toplanmaya başladı.

Akşam saatlerinde de Batı Kudüs'teki Başbakanlık konutu önünde gösteriler yapılması bekleniyor.

- Hükümet, göstericileri "anarşist" olmakla suçladı

Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, İsrail polisinin "yolları kapatan anarşistleri dağıtmak için kullandığı tüm yöntemleri" desteklediğini açıkladı.

Ben Gvir, yaptığı yazılı açıklamada, göstericilerin "kurulan bariyerleri aştığını, polise bariyer ve taşlarla saldırdığını" savunarak bu andan sonra polisin "kamu düzenini sağlamak için tüm yöntemleri kullanması gerektiğini" ifade etti.

Başbakan Netanyahu da yaptığı yazılı açıklamada, "Polis memurlarına karşı şiddeti, yolların kapanmasını, yasaların çiğnenmesini kabul etmeyeceğiz." ifadesini kullandı.

Protesto hakkının "anarşi çıkarmak anlamına gelmediğini" belirten Netanyahu; Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir ve polis memurlarını "tam olarak desteklediğini" duyurdu.

Netanyahu ayrıca akşam saatlerinde Hayfa kentinde İsrail Donanma Akademisi'ndeki mezuniyet programına katılamayacağını açıkladı.

- Eylemlere muhalefetteki milletvekilleri de katılıyor

İsrail'deki ana muhalefet partisi "Gelecek Var" ile muhalefetteki "İşçi Partisi", milletvekillerinin Meclis Genel Kurulu'ndaki oturumu terk ederek "hükümetin saldırganlığı ve İsrail demokrasinin yıkımını protesto eden binlerce vatansever göstericiye" katılacağını duyurdu.

Ana muhalefet lideri Yair Lapid, İsrail polis şefine "ateşi körüklemek isteyen Ben-Gvir'in siyasi ve tehlikeli girişimini" dikkate almaması çağrısı yaptı.

İşçi Partisi lideri Merav Michaeli de Tel Aviv'deki polis müdahalesine ilişkin yaptığı sosyal medya paylaşımında, İsrail polisinin "Ben-Gvir ya da Netanyahu'nun özel milis gücü olmadığını" belirtti.

- Netanyahu hükümeti yargı düzenlemesi için yeni adımlar atıyor

İsrail'de yargının yetkilerini kısıtlayan yasal düzenlemenin bazı maddeleri bugün Meclisteki ilgili komitede görüşüldü.

Mevcut durumda, ülkede en yüksek yargı merci olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, Meclisin çıkardığı herhangi bir yasayı anayasa taslağı olarak kabul edilen "temel yasalara" aykırı olduğu gerekçesiyle doğrudan bozma yetkisine sahip.

Ancak yeni düzenlemeye göre "temel yasalara" aykırı olduğu gerekçesiyle Meclisten geçen bir yasanın bozulabilmesi için İsrail Yüksek Mahkemesindeki 15 yargıçtan 12'sinin "kabul" oyu gerekiyor.

Aynı şekilde, İsrail Yüksek Mahkemesinin "temel yasalara" aykırı olduğu gerekçesiyle bozduğu ve geri gönderdiği bir teklifin yeniden kanunlaşabilmesi için 120 sandalyeli Meclisteki 61 milletvekilinin "kabul" oyu yeterli oluyor. Bu da İsrail Yüksek Mahkemesinin Meclisten geçen bir kanunu bozma yetkisinin elinden alınması anlamına geliyor.

Söz konusu iki madde bugün muhalefetin boykot ettiği Meclisteki Anayasa, Kanun ve Yargı Komitesinde kabul edildi.

israil Netanyahu Sivil İtaatsizlik yargı reformu