Güney Afrika'da hükümet karşıtı gösteriler düzenlendi

TAKİP ET

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin 3. büyük partisi Ekonomik Özgürlük Savaşçıları (EFF), ülkede devam eden elektrik...

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin 3. büyük partisi Ekonomik Özgürlük Savaşçıları (EFF), ülkede devam eden elektrik krizinin çözümü ve hükümetin istifa etmesi talebiyle ülke çapında gösteriler düzenledi.

EFF'in çağrısıyla başta yürütme başkenti Pretorya ve ülkenin en büyük kenti Johannesburg olmak üzere ülkenin dört bir yanında düzenlenen gösterilerde binlerce EFF'li hükümeti protesto etti.

- Gösterilere düşük katılım gözlendi

Hükümetin olası şiddet ve yağma olaylarına karşı geniş güvenlik tedbirleri aldığı gösterilere düşük katılım gözlendi. Bununla birlikte çeşitli şehirlerde meydana gelen olaylarda onlarca protestocu gözaltına alındı.

EFF'in "ulusal kapanma" olarak adlandırdığı bu protestolar, "trafiğin kapatılması" ve "kepenk kapatmaya zorlama" gibi eylemlerle, ülke çapında acil hizmetler dışında tüm kamu ve özel sektör hizmetlerinin durdurulmasını amaçlıyordu.

Özellikle büyükşehirlerde güvenlik gerekçesiyle bazı işyerleri kapalı olsa da ülke genelinde günlük hayatın normal seyrinde devam ettiği görüldü.

Güney Afrika basınında EFF'in "ulusal kapanması" başarısız eylem olarak değerlendirilse de EFF lideri Julius Malema bu gösterileri ülke tarihinin "en başarılı" siyasal eylemlerinden biri olarak nitelendirdi.

İktidar partisi Afrika Ulusal Kongesi'nden (ANC) yapılan açıklamada ise gösterilere katılım göstermedikleri için Güney Afrika haklına teşekkür edildi.

-EFF

ANC'nin eski Gençlik Kolları Başkanı Malema'nın 2013'te kurduğu EFF, Marksist Leninist ideolojiyi temel alıyor ve zaman zaman siyah olmayanlara karşı ırkçılığa varan söylemleriyle dikkati çekiyor.

Güney Afrika Ulusal Meclisindeki 400 sandalyeden 44'üne sahip olan EFF, 2021'deki yerel seçimlerde oy oranını yüzde 10'un üzerine çıkarmıştı. Parti aynı zamanda Güney Afrika'nın 3. büyük partisi olma özelliği taşıyor.



EFF EFF Lideri Julius Malema Güney Afrika Cumhuriyeti protesto