Güney Afrika'nın 28 yıllık iktidar partisi ANC, liderini seçmeye hazırlanıyor

TAKİP ET

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 1994'ten beri iktidarda olan Afrika Ulusal Kongresi, 16-22 Aralık'ta...

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 1994'ten beri iktidarda olan Afrika Ulusal Kongresi, 16-22 Aralık'ta düzenlenecek parti kongresinde yeni dönem liderini seçmeye hazırlanıyor.

Yaklaşık 28 yıldır iktidarda olan ANC'nin 55. Ulusal Kongresi, 16-22 Aralık'ta Johannesburg Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

Kongrenin ikinci gününde yapılması planlanan oylamada, partinin yeni lideri ve yürütme kurulu belirlenecek.

- Cumhurbaşkanı Ramaphosa'nın rakibi, eski Sağlık Bakanı Zweli Mkhize

2020'de kendisine ait bir çiftlikten kayıt dışı olduğu ileri sürülen en az 580 bin doların çalındığını güvenlik güçlerine bildirmediği için anayasayı ihlal etmekle suçlanan Ramaphosa, bu konuya ilişkin 13 Aralık'ta yapılan parlamento oylamasında ANC milletvekillerinin geniş desteğiyle cumhurbaşkanlığı koltuğunu kurtarmayı başarmıştı.

Ramaphosa, yarın başlayacak kongrede, eski Sağlık Bakanı Zweli Mkhize karşısında parti liderliğini devam ettirmek için yarışacak.

Parti içinde yenilikçi kanadın lideri konumunda bulunan 70 yaşındaki Ramaphosa, 2018'den bu yana sürdürdüğü cumhurbaşkanlığını görevini 2024'ten itibaren bir dönem daha devam ettirmeyi amaçlıyor.

Partinin önde gelen isimleri arasında yer alan ve 2021'de yolsuzluk iddialarının ardından görevinden istifa eden Mkhize ise ANC içinde sevilen bir isim olarak biliniyor. Mkhize, özellikle Kovid-19 salgınıyla mücadelede gösterdiği performansla güçlü bir popülarite yakalamıştı.

- ANC

Güney Afrika'da siyahi özgürlük mücadelesinin ana etmeni olarak ülke siyasi tarihine damgasını vuran ANC, 1994'te gerçekleştirilen ilk demokratik seçimlerden beri iktidar partisi olma özelliğini sürdürüyor.

Nelson Mandela'nın partisi olarak da bilinen ANC, Kasım 2021'deki yerel seçimlerde en düşük oy oranını görmüştü.

Afrika Ulusal Kongresi (ANC) ANC'nin 55. Ulusal Kongresi