Güney Afrika parlamentosu, anayasayı ihlalle suçlanan Cumhurbaşkanı Ramaphosa'nın akıbetini belirleyecek

TAKİP ET

Güney Afrika Cumhuriyeti Ulusal Meclisinde, anayasayı ihlal etmekle suçlanan Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa'nın...

Güney Afrika Cumhuriyeti Ulusal Meclisinde, anayasayı ihlal etmekle suçlanan Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa'nın görevden alınmasına ilişkin oylama yapılacak.

Yarın, yasama başkenti Cape Town'da gerçekleştirilecek meclis oturumunda, Ramaphosa'nın anayasayı ihlal ettiği iddiasını içeren parlamento raporu, milletvekillerinin oyuna sunulacak.

Raporun 400 milletvekilinin çoğunluğu tarafından kabul edilmesi durumunda, Ramaphosa hakkında soruşturma başlatılacak. Bu durum, Ramaphosa'nın görevden alınmasının yolunu açacak.

- Anayasayı ihlal suçlaması

Cumhurbaşkanı Ramaphosa, görevi başındayken özel bir çiftliği işlettiği, 2020'de bu çiftliğe yönelik soygunu kolluk kuvvetlerine bildirmediği, soygunda çalınan 500 bin ila 4 milyon doların kaynağının belirsiz olduğu ve çiftliğin koruma işlerinde resmi koruma ekibini görevlendirdiği gerekçesiyle anayasayı ihlal etmekle suçlanıyor.

Muhalefet cephesi, Cumhurbaşkanı Ramaphosa'nın anayasayı ihlal ettiği gerekçesiyle görevden alınmasını talep ediyor.

Cumhurbaşkanı ise bu çiftlik soygunu sırasında Afrika Birliği toplantısı için Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da olduğunu, resmi korumaların kanun dışı bir şekilde görevlendirilmediğini, ayrıca bu çiftlik işletmesinden bir kar sağlamadığını iddia ediyor.

- İktidar partisi ANC, Ramaphosa'yı destekliyor

1994 yılından beri iktidar partisi olan Afrika Ulusal Kongresi (ANC), geçen hafta anayasayı ihlal suçlamalarına karşı Cumhurbaşkanı Ramaphosa'yı destekleme kararı aldıklarını açıklamıştı. ANC, 400 sandalyeli Ulusal Meclis'te, 230 sandalyeyle çoğunluğa sahip.

Demokratik İttifak (DA), Ekonomik Özgür Savaşçıları (EFF) ve Inkatha Özgürlük Partisi gibi önde gelen muhalefet partileri ise yarınki oylamada Ramaphosa'nın aleyhinde oy kullanacak.



anayasayı ihlal Göreden alınma Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa