Güney Kore'de hemşireler acildeki hastalara kalp masajı yapabilecek

TAKİP ET

Güney Kore'de stajyer ve asistan doktorların topluca istifa etmesi nedeniyle hemşirelere acil servisteki hastalara...

Güney Kore'de stajyer ve asistan doktorların topluca istifa etmesi nedeniyle hemşirelere acil servisteki hastalara kalp masajı ve ilaç tedavisi uygulama izni verileceği bildirildi.

Yonhap'ın haberine göre, Sağlık ve Refah Bakanlığından yayımlanan kılavuzda, hemşirelerin acil servislerdeki görev kapsamının genişletileceği belirtildi.

Stajyer doktorların istifa ederek görev yerlerini terk ettikleri eğitim hastanelerinde geçerli olacak kılavuzda, hemşirelerin acil ünitelerinde kritik durumdaki hastalara kalp masajı ve ilaç tedavisi uygulayabileceği ifade edildi.

Diğer yandan, Bakanlık verilerine göre hükümetin tıp fakültesi kontenjanlarını artırmasını protesto amacıyla istifasını sunan stajyer doktor sayısı, dün itibarıyla 100 eğitim hastanesinde 11 bin 219'a ulaştı. Bu sayı tüm stajyer doktorların yüzde 91'ini oluşturuyor.

Sağlık Bakanı Cho Kyoo-hong, bu sabah Jeonju kentinde ziyaret ettiği bir hastanede çalışmakta olan sağlık personeline teşekkür ederek, onları yüreklendirdi.

Cho, burada basına yaptığı açıklamada, istifa eden stajyer doktorların lisanslarının "kanuna uygun şekilde" askıya alınması için gerekli adımları attıklarını belirtti.

İçişleri Bakanlığı Afet Yönetimi yetkilisi Lee Han-kyung da hükümetin acil tıbbi tedavi önlemlerini hızlı bir şekilde yürürlüğe sokacağını, tıp reformunun tereddütsüz uygulanacağını aktardı.

- Ne olmuştu?

Güney Kore Sağlık ve Refah Bakanlığı, kırsal ve önemli tıbbi alanlarda sağlık hizmetlerinin yetersizliği sebebiyle tıp fakültesi kontenjanlarının 2 bin kişi artırılmasına karar vermişti.

Bunun üzerine ülkedeki doktorlar, 20 Şubat'ta başta Seul olmak üzere birçok kentte hükümetin planının "tıbbi eğitim ve hizmet kalitesini bozacağı" gerekçesiyle protesto gösterileri düzenlemiş, binlerce stajyer doktor istifasını sunmuştu.

Hükümet, istifaların halk sağlığı üzerindeki etkisini gerekçe göstererek toplum sağlığı risk seviyesini "temkinli"den "ciddi" düzeye yükseltmişti.

Sağlık ve Refah Bakanı İkinci Yardımcısı Park Min-soo, istifaların kabul edilmediğini, doktorların işe dönmeleri için son günün 29 Şubat olduğunu, aksi durumda marttan itibaren lisanslarının en az üç ay süreyle askıya alınacağını bildirmişti.

Tıp fakültesi öğrencilerinin sayısının artırılması girişimini protesto eden binlerce stajyer doktoru istifa etmeye teşvik ve yönlendirme iddiasıyla Kore Tabipler Birliği ve Kore Pediatri Derneğinden 5 kişi hakkında soruşturma başlatılmıştı.


doktor Güney KORE