Güney Kore Devlet Başkanı Yoon, NATO Zirvesi kapsamında ikili görüşmeler yaptı

TAKİP ET

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Zirvesi kapsamında...

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Zirvesi kapsamında, Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda, İsveç, Norveç, Romanya, Portekiz, Hollanda ve Macaristan liderleriyle bir araya geldi.

Yonhap'ın haberine göre, Yoon, katıldığı NATO Zirvesi kapsamında görüştüğü ülkelerin liderleriyle ikili ilişkiler ve Kuzey Kore'nin Kore Yarımadası'ndaki faaliyetlerini ele aldı.

Yoon, Asya-Pasifik ülkeleri Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda başbakanlarıyla yaptığı görüşmelerde, bölgesel güvenlik ve ticaret konularında istişarelerde bulundu.

Kuzey Kore'nin bugün fırlattığı balistik füze konusunun da gündeme geldiği ikili temaslarda Yoon, güvenlik ve savunma konularında Asya-Pasifik ülkeleriyle güçlü işbirliğinin önemine vurgu yaptı.

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, görüşmede Kuzey Kore'nin füze denemesine değinerek, Kuzey'in faaliyetlerinin uluslararası barış ve istikrarı tehdit ettiğini ve bu konuda Asya-Pasifik ülkeleriyle ortak yanıt vereceklerinden umutlu olduğunu belirtti.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese de Kuzey'in nükleer füze faaliyetlerine karşı Güney Kore'deki dostlarının yanında olacaklarını söyledi.

Yoon, Yeni Zelanda Başbakanı Chris Hipkins ile görüşmesinde, savunma, ekonomi ve ticaret alanlarında işbirliğinin geliştirilmesi konusunda mutabık kalındığını kaydederek, ülkesinin World Expo 2030'a ev sahipliği teklifinde Yeni Zelanda'nın desteğini istediğini aktardı.

- Yoon, NATO üyeliği konusundaki gelişme nedeniyle İsveç'i tebrik etti

NATO temasları kapsamında İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile de bir araya gelen Yoon, Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerine karşı birlikte hareket etme ve tedarik zincirleri konusunda işbirliğini geliştirmenin önemine işaret etti.

Yoon, İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin gelişmelerden dolayı Kristersson'u tebrik etti.

- Güney Kore Devlet Başkanı, Avrupa ülkeleriyle yenilenebilir enerji, savunma ve teknoloji alanlarında görüştü

Yoon, Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store ile yenilenebilir enerji ve savunma konularını görüşürken, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Portekiz Başbakanı Antonio Costa ile yarı iletken sanayiinde işbirliğinin arttırılması konularını ele aldı.

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Werner Iohannis ile yaptığı görüşmede savunma ve altyapı alanlarında ikili işbirliğinin önemine dikkati çeken Yoon, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile savunmanın yanı sıra teknolojik araştırma ve kalkınma alanında işbirliğinin önemli olduğunu ifade etti.

 Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol NATO Vilnius Zirvesi