Güney Kore, Kaesong Sanayi Kompleksi'ni izinsiz kullanan Kuzey Kore'ye yönelik önlemleri tartışıyor

TAKİP ET

Güney Kore, Kuzey Kore'nin sınır kenti Kaesong'da halihazırda kapalı olan ortak sanayi kompleksini izinsiz...

Güney Kore, Kuzey Kore'nin sınır kenti Kaesong'da halihazırda kapalı olan ortak sanayi kompleksini izinsiz kullandığı gerekçesiyle Kuzey Kore'yi bu durumdan sorumlu tutarak gerekli önlemleri almanın yollarını arıyor.

Korean Broadcasting System'in (KBS) haberine göre, Güney Kore Birleşme Bakanlığından yapılan açıklamada, Pyongyang yönetimini, halihazırda kapalı olan, Kuzey ve Güney'in ortak yönetimindeki sanayi parkı Kaesong Sanayi Kompleksi'nin izinsiz kullanımından sorumlu tutmanın yollarının gözden geçirildiği belirtildi.

Bakanlık Sözcüsü Koo Byoung, düzenlediği basın toplantısında, böyle bir yaklaşımın değerlendirildiğini doğruladı ancak belirli önlemler hakkında konuşmak için doğru zaman olmadığını söyledi.

Olası yasal önlemlerin etkinliğine ilişkin Koo, bunun Kuzey Kore'nin, ticaret ve uluslararası işbirliğinin temel ilkelerini ihlal etmenin ne anlama geldiğini anlamasını sağlayacağını kaydetti.

Koo, Kuzey Kore'nin bu tür 20'den fazla özel ekonomik bölgeye sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Güney Koreli bir yetkili, geçen hafta, komplekse geçmişe kıyasla daha fazla Kuzeyli işçinin gidip geldiğini belirterek Kaesong Sanayi Kompleksi'ni izinsiz işlettiği gerekçesiyle Kuzey'i uyarmıştı.

Seul hükümetinin, Pyongyang'ın Güney Koreli şirketlerin mülkiyet haklarını ihlal etmesine karşı yasal işlemleri gözden geçirdiğini aktaran yetkili "Zaman alsa dahi hükümet, Kuzey'i (hukuksuz) eyleminden sorumlu tutacak ve gerekli tazminatı talep edecek." ifadesini kullanmıştı.

- Kaesong Sanayi Kompleksi

Güney Kore 2016'da Kuzey Kore'nin sınır şehri Kaesong'da bulunan ortak sanayi bölgesindeki çalışmalarını sonlandırmaya karar verdiğini bildirmişti.

Kaesong Sanayi Kompleksi projesi iki ülkenin birleşmesi için bir imkan olarak değerlendirilmişti.

Proje, Güney Kore'nin inisiyatifi, sermayesi ve teknolojisiyle Kuzey Kore'nin ucuz iş gücünün birleştirilmesiyle hayata geçirilmişti. Bölgedeki 100'den fazla Güney Koreli firmaya ait fabrikada binlerce Kuzey Koreliye iş imkanı sağlanmıştı.

Kaesong Sanayi Kompleksi firmalar, diğer ikili projelerin kesilmesine yol açan gerilimlerde ayakta kalmayı başarmıştı. Sanayi kompleksindeki en büyük kesinti 2013'te Kuzey Kore, Güney Kore ile ABD arasında yapılan askeri tatbikatı protesto etmek amacıyla işçilerini geri çektiğinde yaşanmıştı.

Gaesong Sanayi Kompleksi Güney KORE Kuzey Kore