Güney Kore'nin Canberra Büyükelçisi Lee, atanmasına ilişkin eleştirilerin ardından ülkeye döndü

TAKİP ET

Atandığı dönemde yürütülen bir soruşturmada hakkında yurt dışına çıkış yasağı bulunan Lee, göreve başladıktan 11 gün sonra ülkesine geldi

Güney Kore'nin Canberra Büyükelçisi Lee Jong-sup, hakkında soruşturma yürütülürken atanmasına ilişkin eleştirilerin ardından göreve başladıktan 11 gün sonra ülkesine döndü.

Yonhap'ın haberine göre, ülkede 2023'te etkili olan şiddetli yağışlardaki arama kurtarma operasyonunda hayatını kaybeden askerin ölümüyle Lee'nin bağlantısı olduğu iddialarına ilişkin soruşturma yürütülüyordu.

Canberra Büyükelçiliğine atandığı dönemde soruşturma nedeniyle hakkında yurt dışına çıkma yasağı bulunan Lee'nin, görevine başlamak üzere Avustralya'ya gitmesi, 10 Nisan'daki parlamento seçimleri öncesi ana muhalefetin eleştirilerine yol açtı.

Eleştirilerin ardından göreve başladıktan 11 gün sonra ülkeye dönen Lee, savunma sektöründe işbirliğine ilişkin konferansa katılmak için geldiğini, bu süreçte soruşturma kapsamında da sorgulanmak istediğini açıkladı.

Öte yandan, havaalanı önünde toplanan ana muhalefetteki Demokratik Parti üyeleri, Lee'nin dönüşünü protesto ederek Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'e atamayı geri alarak halktan özür dilemesi çağrısı yaptı.

Lee'nin atamasını eleştiren taraflar, atamanın "şüphelinin yurt dışına kaçmasına yardım" olduğunu savunarak, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'dan atamayı geri almasını ve Lee'nin soruşturma için ülkeye dönmesini talep etmişti.

Lee Jong-sup, 2022-2023 döneminde Güney Kore Savunma Bakanlığı görevini yapmıştı.

büyükelçi Canberra Büyükelçisi Güney KORE Güney Kore'nin Canberra Büyükelçisi Lee Jong-sup Soruşturma