Güney Kore ve Japonya, ikili görüşmelerle ilişkileri onarmaya çalıştıklarını bildirdi

TAKİP ET

Güney Kore ve Japonya dışişleri bakan yardımcıları, "zorla çalıştırılan işçiler" meselesiyle sıkıntıya giren...

Güney Kore ve Japonya dışişleri bakan yardımcıları, "zorla çalıştırılan işçiler" meselesiyle sıkıntıya giren ilişkilerini ikili görüşmelerle onarmaya çalıştıklarını söyledi.

Yonhap'ın haberine göre, Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Cho Hyun-dong, ABD'nin başkenti Washington'da bir araya geldiği Amerikalı ve Japon mevkidaşları Wendy Sherman ve Takeo Mori ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Japonya ve Güney Kore'nin aralarındaki "hassas konularda" henüz sonuca ulaşamadığını ve görüşmelere devam edeceğini belirten Cho, "Hala orta yol bulmaya çalışıyoruz." dedi.

Cho, bu meselenin her iki ülke için çok hassas olduğunu vurguladı.

Japonya’daki Fukuşima nükleer enerji santrali hakkında da görüştüklerini aktaran Cho, santralin Güney Kore sularını kirletme ihtimaline ilişkin endişelerini ilettiğini belirtti.

Mori de Güney Kore ile sağlam ikili ilişkilerini ileri seviyeye taşımak ve onarmak istediklerini söyledi.

Görüşmede, çeşitli bölgesel ve küresel sorunların üstesinden gelinmesi için ABD ile ikili ve üçlü işbirliğinin güçlendirilmeye devam edilmesine karar verildiği aktarıldı.

İkilinin, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi Asya-Pasifik Ortaklığında yer alan benzer düşüncelere sahip ülkelerle de işbirliğini geliştirme konusunda anlaştığı belirtildi.

- İki komşu ülkenin "hassas sorunları"

Japonya'nın Kore Yarımadası'nı kolonileştirdiği 1910-1945'te "zorla çalıştırılan işçiler" ile askeri birimlerde "istismar edilen kadınlar", iki komşu ülkenin "hassas sorunları" olarak biliniyor.

Güney Kore, 12 Ocak'ta Japonya'nın Kore Yarımadası'ndaki sömürge yönetimi döneminde zorla ve ücretsiz çalıştırdığı işçilere tazminat verilmesi için fon oluşturmayı planladıklarını bildirmişti.

- Zorla çalıştırılan Koreli işçiler

Japonya'nın 1910-1945'te Kore Yarımadası'ndaki sömürge yönetimi döneminde zorla ve ücretsiz çalıştırdığı işçilerin ve yakınlarının Güney Kore'de açtığı davalarda çok sayıda Japon şirketi tazminat ödemeye mahkum edilmişti.

Karar, görülmekte olan benzer davalara emsal teşkil etmiş, diğer Japon şirketleri de art arda tazminata mahkum edilmişti.

Japonya, Güney Kore ile 1965'te diplomatik ilişkilerin normalleşmesi için yürütülen görüşmelerin ardından imzalanan anlaşmayla Güney Kore'ye aktarılan hibe, bağış ve kredilerin "savaş tazminatı" niteliğinde olduğunu, bu anlaşmayla tazminat konusunun kapandığını ileri sürüyor.

Güney Kore ise insanları sömürge yönetiminde zorla çalıştırmanın insanlık suçu olduğunu, haksızlığa uğrayanların yargı önünde haklarını aramasının iki ülke arasında imzalanan anlaşmalarla sınırlanamayacağını savunuyor.

Güney KORE İkili ilişkiler Japonya