Gürcistan Başbakanı Garibaşvili ile Avusturyalı mevkidaşı Nehammer ortak basın toplantısı düzenledi

TAKİP ET

Gürcistan Başbakanı Garibaşvili: - "Tabii ki Ukrayna'daki savaş bugün Avrupa kıtasındaki en büyük sorundur" - Avusturya Başbakanı Nehammer: - "Savaş giderek daha şiddetli bir hal alıyor ve bu nedenle insanların çektiği acı da giderek artıyor"

Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, Ukrayna'daki savaşın Avrupa kıtasındaki en büyük sorun olduğunu belirtti.

Garibaşvili, Gürcistan'da temaslarda bulunmak üzere başkent Tiflis'e gelen Avusturya Başbakanı Karl Nehammer ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Nehammer'in, ilk kez Gürcistan'a resmi ziyarette bulunduğunu ifade eden Garibaşvili, basına kapalı ikili görüşmede başta Ukrayna'da devam eden savaş olmak üzere küresel ve bölgesel gelişmeleri ele aldıklarını aktardı.

Ukrayna'daki savaşın küresel güvenlik için de bir tehdit oluşturduğunu anlatan Garibaşvili, "Tabii ki Ukrayna'daki savaş bugün Avrupa kıtasındaki en büyük sorundur. Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana bu çapta bir kriz yaşanmadı." dedi.

Rusya'nın, Abhazya ve Güney Osetya bölgelerini işgal ettiğini anımsatan Garibaşvili, "Bildiğiniz gibi ülkemizin de sorunları var. Ülkemizin yüzde 20'si Rusya tarafından işgal edilmiş durumda." diye konuştu.

Ülkesinin toprak bütünlüğünün sağlanması için Rusya'nın saldırgan politikalarına karşı barışçıl yöntemlerle çaba sarf ettiklerini vurgulayan Garibaşvili, "Son 10 yılda Gürcistan'da barış, istikrar ve ekonomik kalkınma sağlamayı başardık." ifadesini kullandı.

- "Avusturya, AB ile entegrasyon sürecinde Gürcistan'ın yanında"

Nehammer ise Tiflis'te bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu dile getirerek, Gürcistan ile Avusturya arasında 30 yıllık diplomatik ilişkilerin mevcut olduğunu söyledi.

Gürcistan'a, devam eden Avrupa Birliği (AB) ile entegrasyon sürecinde yardım ettiklerini aktaran Nehammer, "Daha önce de belirttiğim gibi Avusturya bu süreçte Gürcistan'ın yanında yer almaktadır." dedi.

Ukrayna'daki savaş nedeniyle sivillerin büyük çile çektiğini kaydeden Nehammer, "Savaş giderek daha şiddetli bir hal alıyor ve bu nedenle insanların çektiği acı da giderek artıyor." diye konuştu.

Gürcistan topraklarında Rus askerlerinin yasa dışı olarak bulunduğunu vurgulayan Nehammer, Rusya'dan gelen baskılara rağmen Gürcistan'ın Ukrayna'ya destek vermek amacıyla AB'nin uyguladığı tüm yaptırımlarda yer aldığını belirtti.

Tiflis temasları kapsamında Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili ile de bir araya gelen Nehammer, gece saatlerinde Gürcistan'dan ayrıldı.

Avusturya Gürcistan Rusya Ukrayna