Haiti'de silahlı çetelerin saldırıları sebebiyle sağlık sistemi çöküşün eşiğinde

TAKİP ET

Haiti'de silahlı çetelerin mart başında koordineli şekilde saldırı başlatmaları ve kritik altyapıları hedef...

Haiti'de silahlı çetelerin mart başında koordineli şekilde saldırı başlatmaları ve kritik altyapıları hedef almaları nedeniyle sağlık sistemi çöküşün eşiğine geldi.

Ülkedeki şiddet, Haiti'nin en büyük hastanesi dahil olmak üzere tıp enstitülerini ve diyaliz merkezlerini kapanmaya zorladı.

Martın ilk günleri başlatılan saldırıların ardından kapatılan başkent Port-au-Prince’deki Haiti Devlet Üniversitesi Hastanesinin, 1 Nisan'da açılması bekleniyordu ancak çetelerin sızması sebebiyle hastane açılamadı.

Peace Üniversitesi Hastanesi, operasyonlarına devam eden birkaç sağlık kurumundan biri. Yatakları tamamen dolu olan hastanede 29 Şubat ile 15 Nisan arasında silahla yaralanan 200 hasta tedavi edildi.

Peace Üniversitesi Hastanesi Direktörü Dr. Paul Junior Fontilus, yaptığı açıklamada, jeneratörlerin çalıştırılabilmesi için bir an önce yakıta ihtiyaçları olduğunu, aksi halde hastane kapılarının kapanma riski olduğunu belirtti.

Ülkede bazı hastaneler açık olsa da çete şiddeti sebebiyle hastalara müdahale edecek çok az personel oluyor veya hiç bulunmuyor.

- İlaç ve tıbbi ekipman yetersizliği

Başkentin Cite Soleil ilçesinde bulunan, Sınır Tanımayan Doktorlara (MSF) ait hastanede ise ilaç problemi yaşanıyor.

Temel tedavilerde kullanılan ilaç ve tıbbi ekipman yetersizliğine ilişkin benzer durum, başkentteki diğer hastanelerde de etkisini gösteriyor.

- Haiti'de ne olmuştu?

Haiti Başbakanı Ariel Henry'nin istifasını isteyen silahlı çeteler, Port-au Prince ile Croix des Bouquets bölgesi yakınlarındaki iki cezaevine 2 ve 3 Mart'ta silahlı saldırı düzenleyerek güvenlik güçleriyle çatışmıştı. Çatışmalar sırasında yaklaşık 4 bin mahkum hapishaneden firar etmiş, 12 kişi yaşamını yitirmişti. Hükümet, suçluların yakalanması için olağanüstü hal ilan etmişti.

Başkentin çeşitli bölgesinde yolları kapatan silahlı çeteler, uluslararası havalimanının operasyonlarını durdurmaya çalışmış ve temel ihtiyaç ürünleriyle dolu konteynerlerin geldiği ülkenin en büyük limanının düzenli şekilde çalışmasını aksatmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM), dün, Haiti'de 2024'ün ilk 3 ayında çete şiddeti nedeniyle 2 bin 500 kişinin öldürüldüğünü ya da yaralandığını bildirmişti.

çatışma ÇETE Haiti Hastane