Hasan Arat, yönetim kurulu başkanı olduğu BİDEV'in çalışmalarını anlattı:

TAKİP ET

"Her şeyi devletten beklememek lazım. Devlet her şeyi zaten yapıyor. Spordan aldığımızı spora vermek istiyoruz" - "Basketbolcu yetiştirme derdinde değiliz. Spor sevgisiyle büyüyen, iyi insanların peşindeyiz"

İSTANBUL ERCAN DOĞAN - Basketbol İçin Destek ve Eğitim Vakfı (BİDEV) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Arat, kısa sürede çok önemli işlere imza attıklarını söyledi.

Hasan Arat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BİDEV'in sivil toplum örgütü olduğunu ve gönüllüler tarafından kurulduğunu belirterek, "Amacımız iyi sporcu yetiştirmek. Cumhuriyet ve Atatürk ilkelerine bağlı özgür bireyler yetiştirmek istiyoruz. Özgürlük çok önemli. Finansal olarak üyelerimizle dönen bir vakıfız. Son derece önemli çalışmalar yapıldı. Arkadaşlarımız çok emek verdi. Üyelerimiz, kurum ve kuruluşlar ciddi katkılarda bulundu." dedi.

Kısa sürede üç önemli başarı elde ettiklerine dikkat çeken Arat, "Osman Solakoğlu Ödülü'nü birinci yılımızda aldık. NBA ile yaptığımız anlaşma dünya çapında önemli bir işti. Yeni olmamıza rağmen BİDEV'i tercih ettiler. NBA'in internet sitesinde de dünyaya tanıttılar. Avrupa Topluluğu ile önemli çalışma yaptık. Erasmus Plus ile BİDEV tanındı." değerlendirmesinde bulundu.

En önemli çalışmalarının köylere saha ve malzeme desteği vermek olduğunu anlatan Arat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yozgatta başlattığımız proje çok etki yaptı. Dalga dalga büyüdü. Bir çalışmamız da köylere saha yapmak. Beden eğitimi hocalarını eğitme konusunda da çalışmalarımız olacak. Sporu sevdirmek istiyoruz. Önemli olan iyi basketbolcu çıkarmak değil, iyi insan olmaları ve sporu sevmeleri. Her şeyi devletten beklememek lazım. Devlet her şeyi zaten yapıyor. Spordan aldığımızı spora vermek istiyoruz. Basketbolla hayatımız değişti. Eğitim ve sporu bir arada götürecek fırsat arayışı içindeyiz. Çalışmalarımızı önemsiyoruz. Sosyal yardımlaşma konusunda da çalışmalarımız oldu. Sağlık fonu kurduk. Geçmiş dönem sporcuların acil sağlık ihtiyaçlarını karşılayacak bir dayanışma şeklinde oldu. Bu konuda önemli mesafe kat ettik. Projeler geliştikçe devamı gelecek."


- "Topluma faydalı işler yapmaya devam edeceğiz"


BİDEV'in son iki yıldaki toplantılarına ev sahipliği yapan Eskişehir'in müzeler şehri olduğunu vurgulayan Arat, "Yaptığımız çalışmalar olumlu sonuç verirse, Eskişehir'de bir basketbol müzesi kurabiliriz. Enteresan çalışmalarımız oldu. Garanti Bankasının çalışmalarıyla basketbolun tarihini bir anlamda oluşturmaya çalıştık. Hafıza oluşturmaya çalıştık. Topluma faydalı işler yapmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

"İyilikte ödül almıyorsunuz." ifadesini kullanan Arat, şöyle devam etti:

"İyilik sınırsız bir şey. Özgürce iyilik yapmaya devam edeceğiz. Geniş kapsamlı, dikkatli gidiyoruz. Bunlar hassas çalışmalar. Avrupa Topluluğu ile çalışmaya girdiğinizde şeffaf, hesap verebilir olmak zorundasınız. Garanti Bankası veya herhangi bir sponsorla çalıştığınızda ilk başta sizi bir ay denetliyorlar. Şeffaf mısınız, hesaplarınız doğru mu, doğru şeyler yapıyor musunuz, yönetim kurulu üyeleriniz kimler, mütevelli heyetiniz kimler? Bunlar olmadan adım atamazsınız. Kredibiliteyi sağlıyorsunuz. Ondan sonra adım adım, riske girmeden önce kaynak temini, sonra projeleri yaparak devam ediyorsunuz."

Vakıf çalışmalarına aktif basketbolcuların da katılmasını isteyen Arat, "Bu bir bayrak yarışı. Başta ben ve arkadaşlarım yaptı. Bayrak yarışına genç basketbolcuların katılmasını istiyoruz. Kadın üye sayımızın artmasını istiyoruz. Bugün gerek yurt dışında gerek yurt içinde basketbol oynayan, önemli kariyere sahip oyuncuların dayanışma açısından yaşlarının geldiğini düşünüyoruz. Doğru ve iyi olan şeyin peşinden gitmek lazım. İyiliğin, vefanın hediyesi olmaz." şeklinde konuştu.

Avrupa Topluluğu ile ilerleyecek çok projeleri olduğunu anlatan Arat, "Önemli olan bu işe başlamak. Avrupa Topluluğu ile çalışmalarımızı Emir Turam gerçekleştiriyor. O gönülden yapıyor. Jr. NBA'i Eyal Tarablus yapıyor. Köy projeleri konusunda Allianz'ın genel müdürlerinden Arif (Aytekin) kardeşimiz çalışıyor. Bu gönül işi. Basketboldan gelen insanların bu işi yapmasını etkileyici buluyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Hasan Arat, projelerde sürdürülebilirliğin önemli olduğuna dikkat çekerek, "Yeni jenerasyona işleri devretmek önemli. Kimsenin ön plana çıkmaması lazım. Sosyal yardımlaşmaya, eğitime, spora sivil toplumun el atması lazım. Türkiye'de her zaman şikayet ediyoruz. Şikayet etmeyeceğiz, biz de bir şeyler yapacağız, bir şeyler yapmalıyız. Toplumdan aldığınızı topluma vermek zorundasınız. Örnekleri çoğaltmak zorundasınız. Örnekler iyi olursa, başkaları da bunu değerlendirir. Umarım benzer örnekler Türkiye'de çoğalır." açıklamasını yaptı.


- "Basketbolcu yetiştirme derdinde değiliz"

Anadolu'daki köylere saha ve malzeme desteğinde bulunmalarına değinen Arat, "Bu konuda çok mutluyuz. Bir taneyle başladık, çoğaltacağız. O çocukların mutluluğu, gece basketbol topuyla uyuyan, spor ayakkabısıyla uyuyanlar; basketbolu düşünmeleri, sporu düşünmeleri... Bunlar çok güzel. Basketbolcu yetiştirme derdinde değiliz. Spor sevgisiyle büyüyen, iyi insanların peşindeyiz. Atatürk'ün bize emanet ettiği bu ülkede bir nebze bir şey yapıyorsak ne mutlu bize." ifadelerini kullandı.

Jr. NBA BİDEV Ligi'ne Anadolu'dan kademe kademe çocukları getireceklerini anlatan Arat, "Anadolu'dan İstanbul'daki bazı maçlara getirip onların oyuncularla karşılaşmalarını sağlayacağız. Bu çocukların kimisi elektronik mühendisi olacak, kimisi drone yapacak. Biz o çocukların hayalinde küçük bir vesileyiz. Basketbol camiası duyarlıdır, etkindir. Çok iyi hocalarımız var, iyi iş insanlarımız var. İtibarlı camiadır. Ne mutlu bize ki bu camiada yetişmişiz. Biz burada iyilik yapmak isteyenlere örnek teşkil edebilirsek ne mutlu bize. Demekk i doğru yoldayız." diyerek sözlerini tamamladı.


basketbol BİDEV Hasan Arat