Hayvanseverlerden sokak hayvanları için kısırlaştırma seferberliği çağrısı

TAKİP ET

Sarıyer'de toplanan bir grup hayvansever, sokak hayvanlarını farklı bölgelere atan belediyelere yaptırım...

Sarıyer'de toplanan bir grup hayvansever, sokak hayvanlarını farklı bölgelere atan belediyelere yaptırım uygulanmasını talep ederek, kontrolsüz üremenin önüne geçilmesi için tüm belediyelere kısırlaştırma seferberliği çağrısı yaptı.

Cumhuriyet Meydanı Atatürk heykeli önünde bir araya gelen kendilerini Sarıyer Gönüllüleri olarak tanımlayan bir grup, "Kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat. Sokak hayvanları sahipsiz değildir." yazılı pankart açtı.

Hayvanseverler adına hazırlanan basın açıklamasına okuyan Yağmur Üstündağ Türkeli, sokak hayvanlarının toplatılması ve yok edilmesine yönelik söylemleri eleştirdi.

Bazı belediyelerin sokak hayvanlarının kısırlaştırılması gibi görevlerini ihmal ettiğini belirten Türkeli, şöyle devam etti:

"Kısırlaştırma görevini yerine getirmeyen, eziyet eden, hayvanları farklı bölgelere atan belediyelere yaptırım uygulanmalı, kontrolsüz üretimin önüne geçilmeli. Konunun çözümü için tüm siyasi partilerin belediyelerine kısırlaştırma seferberliği ve gönüllüler ile beraber koordineli bir şekilde çalışma çağrısında bulunuyoruz. Sonuna kadar hayvanların yaşam hakları için mücadele edeceğimizi gerek kurumlara gerekse sokak hayvanlarının toplatılmasının çözüm olacağına inanan kişilere buradan bir kez daha sesleniyoruz. 2004'te çıkan 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun üzerinden 19 yıl geçmesine rağmen birçok belediye, ilgili kanunun 'kısırlaştır, aşılat ve yerinde yaşat' hükmüne uymamıştır. Hatta bazı belediyeler hala kısırlaştırma merkezi kurmamakta, hayvanları toplarken bir kısmını öldürmekte, kalanları da kırsala atarak çoğalmasına sebep olmaktadır."

Türkeli, Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, düzenli kısırlaştırmayla her yıl sokak hayvanları sayısında yüzde 30 azalma olacağını ifade ederek, kısırlaştırmayla 2 yılda sokak hayvanlarının üremesinin kontrol altına alınabileceğini ancak ormanlara dev barınaklar yapılarak maliyet açısından yüksek projelerle vakit harcandığını dile getirdi.

Grupta bulunan Hayal Yurdaer de 8 Ekim'de Kadıköy'de yapacakları etkinliğe tüm hayvanseverleri davet etti.

hayvanseverler İstanbul Sarıyer